Del artiklen:
Gentoftes borgmester Hans Toft (K) må nu kigge endnu længere efter penge til service og velfærd i kommunen, hvis regeringens forslag til udligningsreform bliver gennemført.
Gentoftes borgmester Hans Toft (K) må nu kigge endnu længere efter penge til service og velfærd i kommunen, hvis regeringens forslag til udligningsreform bliver gennemført. - Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Gentoftes borgmester Hans Toft (K) er rasende over, at regeringen har skjult oplysninger i de vigtigste tal. ‘Jeg har i mine 27 år som borgmester aldrig oplevet et mere manipulerende spin end dette, og nu har vi så fået vores værste anelser bekræftet,’ udtaler Hans Toft.

Af Iver Houmark Andersen, [email protected]

Hans Toft (K) har haft svært ved at sidde stille i borgmesterstolen i Gentofte. Han er vred over, at regeringen har hemmeligholdt oplysninger om de vigtigste tal i regeringens udspil til udligningsreform.

Humøret hos den erfarne borgmester i Gentofte er så heller ikke blevet bedre af, at Gentofte Kommune nu står til at skulle aflevere endnu flere penge end hidtil antaget. Faktisk står kommunen nu til at få en ekstra-regning på 51,8 millioner kroner som følge af udspillet til udligningsreform.

“Jeg har i mine 27 år som borgmester aldrig oplevet et mere manipulerende spin end dette, og nu har vi så fået vores værste anelser bekræftet – nemlig at regeringen har fortiet de samlede økonomiske konsekvenser af regeringens udligningsforslag,” udtaler Hans Toft i en pressemeddelelse.

Hans Toft kalder forløbet med forslaget til udligningsreform for en “absurd” føljeton.

Halv milliard kroner om året går fra Gentofte
 

Hans Toft opsummerer situationen for den københavnske forstadskommune sådan:

  • “Regeringen har hemmeligholdt en ny ekstraregning til Gentofte Kommune på 50 millioner kr.
  • Samtidig står det nu også klart, at kommunen mister yderligere 153 millioner kr. på ændrede uddannelseskriterier – et beløb der ikke var indeholdt i de første udmeldinger fra regeringen. 
  • Kommunen står dermed til et samlet tab på 500 millioner hvert år, og ikke som først antaget knap 300 mio. kr.
  • Flere ekstraregninger kan være på vej.” 

Forklaring på ekstra-regning

De ekstra 51,8 millioner kroner årligt, som Gentofte skal betale, stammer fra en hidtil hemmeligholdt korrektion af tallene i den tabel, som viser, hvordan kommunerne bliver påvirket af regeringens forslag.

I pressemeddelelsen forklarer Hans Toft:

“I den rettede tabel, som social- og Indenrigsminister Astrid Krag fredag sendte til landets borgmestre, er tallet for Gentofte Kommune ikke længere et minus på årligt 291.432 millioner kr., men minus 343.212 millioner kr. .”

“Samtidig står det nu klart, at to overgangsordninger i 2019 og 2020 for tab som følge af henholdsvis revision af Uddannelsesstatistik og justering af det aldersbetingede udgiftsbehov ikke indgår i regeringens konsekvensberegninger. Dermed påføres Gentofte Kommune et yderligere tab på henholdsvis 153 millioner kr. og 8 millioner kroner. Det samlede årlige tab overstiger dermed en halv milliard kroner.”

Ikke bare et greb i lommen

Hans Toft gør opmærksom på, at godt nok er der mange velstillede skatteborgere i Gentofte Kommune, men at aflevere en halv milliard kroner om året i udligning giver alvorlige lommesmerter.

“Det siger sig selv, at en halv milliard om året i ekstraudgift er en dybt, dybt alvorlig situation for en kommune, selv om regeringen forsøger at få det til at ligne et greb i lommen for en ’rig kommune’. Det er det ikke – beløbet er mere, end hvad det koster at drive samtlige Gentofte Kommunes skoler og fritidsordninger,” siger Hans Toft og fortsætter:

“Det er en absurd føljeton, som slet ikke er slut.  Jeg frygter, at regningen kan blive endnu højere, når der åbnes yderligere for regeringens lukkede skuffer.”

Hans Toft sender nu sammen med sine konservative borgmesterkolleger i hovedstadsområdet en række nye uddybende spørgsmål til ministeren om effekterne af regeringens forslag.

Læs også:
Minister beklager efter NB-Økonomis afsløring af skjulte korrektioner