Del artiklen:
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Venstre bør love at få udligningsreformen sendt til folkeafstemning, hvis ikke den får et bredt flertal bag sig. Det mener Gentoftes borgmester.

Af Uffe Gardel, [email protected]

Et smalt forlig om udligningsreformen bør betyde, at reformen sendes til folkeafstemning; det siger Gentoftes borgmester Hans Toft (K), hvis kommune er én af dem, der kommer til at miste allerflest penge på reformen.

Hans Tofts eget parti deltager ikke i forhandlingerne om reformen, og han har derfor rettet sin appel til Venstre.

“Opfordringen er givet til Venstre, da partiet pt er i en nøgleposition i de igangværende forhandlinger med den socialdemokratiske regering, og som konsekvens af, at regeringen ikke har ønsket at forhandle med Det Konservative Folkeparti,” skriver Hans Toft til NB-Økonomi.

Sjældent brugt regel

Siden grundlovsændringen 1953 har 60 folketingsmedlemmer med deres underskrift kunnet sende en vedtaget lov til folkeafstemning. Loven vil blive forkastet, hvis den får et flertal mod sig ved folkeafstemningen, og hvis mindst 30 procent af samtlige stemmeberettigede stemmer imod.

Bestemmelsen, som fremgår af Grundlovens paragraf 42, har reelt kun været brugt en enkelt gang, nemlig da de såkaldte jordlove blev sendt til folkeafstemning i 1963 – og blev forkastet af vælgerne. Øvrige folkeafstemninger har handlet om suverænitetsafgivelse, lavere valgretsalder og ændret tronfølgelov.

Hans Toft mener ikke desto mindre, at udligningsreformen bør gå jordlovenes vej, hvis flertallet bag den bliver smalt:

“En kommende udligningsreform er af kolossal betydning for hele det danske velfærdssystem og for den velfærd, som den enkelte kommune kan levere til den enkelte borger. En ny reform bør derfor have et bredt flertal bag sig og bygge på gennemskuelige og saglige kriterier, der lægges åbent frem med klare konsekvensberegninger for hver kommune,” skriver han.

“Opfordringen til Venstre er derfor, at Venstre bruger sin indflydelse til også at varetage vores kommunes interesser og synspunkter ved forhandlingsbordet og forhindre, at regeringen indgår en smal aftale alene med de røde partier, der udgør regeringens parlamentariske grundlag.”

Det konservative Folkepartis gruppeformand, Mai Mercado, siger, at hun “stiller sig helt på Hans Tofts side” – men hun svarer dog ikke direkte på, om de konservative folketingsmedlemmer i givet fald også ville skrive under på en anmodning om en folkeafstemning.

Læs hele artiklen på NB-Økonomi via linket herunder.

Læs også:
Hans Toft vil have udligningsreform til folkeafstemning