Del artiklen:
Torsdag har der været indkaldt til pressemøde i Sundheds- og Ældreministeriet efter det første tilfælde af coronasmitte i Danmark.
Torsdag har der været indkaldt til pressemøde i Sundheds- og Ældreministeriet efter det første tilfælde af coronasmitte i Danmark. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Spredningen af coronasmitte i Italien har fået de danske myndigheder til at forvente et dansk tilfælde. Den smittede dansker har været på skiferie i Italien.

Af Jørn Sørensen, [email protected]
og Ritzau,

Efter at den første dansker er blevet smittet med coronavirus, må der forventes at komme flere tilfælde i den næste tid.

Det vurderer Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Vurderingen kommer, efter at en dansker natten til torsdag er blevet konstateret smittet med virusset. Personen er den første dansker til at blive testet positiv for coronavirus, som også går under navnet Covid-19.

– Efter udviklingen i Italien over weekenden, havde vi forventet snart at se tilfælde af Covid-19 i Danmark, så vi er ikke overraskede, og vi må forvente at se flere tilfælde i de kommende dage og uger, skriver Sundhedsstyrelsen.

Kone og søns tests er negative

Den smittede kom mandag i denne uge hjem fra skiferie i det nordlige Italien, hvor der på det seneste har været konstateret flere tilfælde af coronavirus.

Efter at den smittede kom tilbage til Danmark, har vedkommende på skift haft blandt andet hoste og feber. Det er nogle af symptomerne på virusset.

Natten til torsdag blev personen sammen med sin kone og søn testet for smitte. Mens mandens test viste sig at være positiv, så var konens og sønnens test negative.

Styrelsen for Patientsikkerhed har været i kontakt med familien og aftalt, at de er i hjemmekarantæne med daglig tæt kontrol.

Styrelsen for Patientsikkerhed er samtidig gået i gang med at opspore personer, der kan have været i tæt kontakt med patienten.

Sundhedsstyrelsen: Det har været forventet

Det har bare været et spørgsmål om tid, før den første dansker ville blive smittet med coronavirus.

Sådan lyder det fra Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, torsdag på et pressemøde efter konstateringen af det første danske coronatilfælde.

Han fortæller, at sidste weekends spredning af coronavirus i det nordlige Italien i forvejen havde ændret myndighedernes risikovurdering.

Konstateringen af coronatilfældet ændrer ikke ved det danske beredskab eller den danske risikovurdering.

Ifølge myndighederne er det ikke nødvendigt nu og her, fordi beredskabet og risikovurderingen i forvejen er blevet hævet for nylig oven på spredningen af virusset i særligt det nordlige Italien.

Ifølge Kåre Mølbak, faglig direktør fra Statens Serum Institut, behøver det første smittetilfælde ikke at skabe bekymring i den danske befolkning.

Han forklarer, at der bliver foretaget mange test af potentielt smittede, men at der indtil videre kun er en, som er blevet testet positiv.

Myndighederne opfordrer stadig til at være opmærksom på symptomer på coronavirus, hvis man har været i de lande, hvor virusset er blevet konstateret.

Læs Sundhedsstyrelsens anbefalinger og få svar på dine spørgsmål på styrelsens hjemmeside her.