Del artiklen:
(Arkiv) Beskæftigelsesministeren og Folketinget må tage ansvar for den lovgivning, de laver, siger formand for KL's arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg, Thomas Kastrup-Larsen. Han opfatter kravet om værdighed i jobcentrene som mistillid til kommunerne.
(Arkiv) Beskæftigelsesministeren og Folketinget må tage ansvar for den lovgivning, de laver, siger formand for KL's arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg, Thomas Kastrup-Larsen. Han opfatter kravet om værdighed i jobcentrene som mistillid til kommunerne. - Foto: Henning Baggar/Ritzau Scanpix

Formand for KL’s arbejdsmarkedsudvalg, Aalborg-borgmesteren Thomas Kastrup-Larsen, vil af med overstyringen fra Christiansborg og kritiserer sin partifælle Peter Hummelgaard for at have mistillid til kommunerne.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

I sin åbningstale på KL’s Beskæftigelsestræf i Odense i sidste  uge lagde Thomas Kastrup-Larsen (S) ikke fingrene imellem i sin kritik af beskæftigelsesministeren og Folketinget som helhed.

Kommunerne er selv efter regelforenklinger i loven pr. 1. januar klemt af proceskrav. Samtidig bliver den statslige refusion af ydelserne hurtigt nedtrappet, og begge dele betyder, at kommunerne skal have en “effektiv og kontant indsats” for at få folk i arbejde, forklarer Thomas Kastrup-Larsen.

Senere fanger NB-Beskæftigelse Thomas Kastrup-Larsen og får ham til at uddybe sin kritik.

“Og det er jo klart, at nogle borgere oplever, at det jo presser dem, og det gør, at de kommer i klemme. Men det er jo det, man gerne vil med lovgivningen. Man vil jo gerne have at folk bliver presset til at komme i beskæftigelse og bliver aktive.”

“Når de historier begynder at komme, så får vi så et Christiansborg og en minister, som allierer sig med brugerne mod kommunerne, mod jobcentrenes måde at løse opgaverne på ved de her værdighedsmål, som man lægger ind.  Jeg synes jo, at værdighed er godt. Det er jo sådan helt implicit i vores måde at arbejde på, at værdighed er en grundpille i den måde, vi behandler mennesker på, men det er jo også klart, at når folk bliver mødt med krav og indsatser, at så er der også nogen, der ikke synes, at det her er helt fantastisk.”

Læs også:
Beskæftigelsesministeren vil møde borgerne uafhængigt af embedsværket

Thomas Kastrup-Larsen efterlyser, at politikerne står ved den lovgivning, de har vedtaget, og også erkender, at den har nogle konsekvenser for ledige borgere, der kommer på jobcentrene. Om det nye værdighedskrav, der er kommet ind i beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards (S) mål for beskæftigelsen siger Thomas Kastrup-Larsen:

” Jeg ser det egentlig som en enorm mistillidserklæring til hele vores måde at arbejde på, og jeg synes, det fundamentalt set rokker ved hele den konstruktion, vi har på nuværende tidspunkt.”

Thomas Kastrup-Larsen anbefaler Christiansborg-politikerne at rydde op i proceskrav, og værdighedskravet skal væk. Det skal skabe plads til et tillidsfuldt samarbejde mellem Folketing og kommuner om jobcentrenes beskæftigelsesindsats.

Interviewet med Thomas Kastrup-Larsen er længere end gengivet her og kan høres i sin fulde længde på 5 min. på NB-beskæftigelse.

Læs også:
KL kritiserer minister for at alliere sig med borgerne mod jobcentrene