Del artiklen:
Museets medlemmer inviteres med på tur ud i den fynske natur - her med udsigt til det fynske øhav.
Museets medlemmer inviteres med på tur ud i den fynske natur - her med udsigt til det fynske øhav. - Foto: Øhavsmuseet Faaborg.

Øhavsmuseet Faaborg har oprettet en helt ny klub, Klub Ø, der har til formål at skabe et fællesskab og få flere gæster med på tur i det fri.

Af Lene Vind, [email protected]

Museernes venneforeninger er ofte en guldgrube af engagerede frivillige, som bakker op om museets aktiviteter og bidrager til at sprede den gode fortælling om de enkelte museer. Store og små museer i det danske land har venneforeninger og nu får Øhavsmuseet Faaborg også en – Klub Ø – hedder den. Øhavsmuseet Faaborg er et kulturhistorisk museum, som har til opgave at udforske og formidle historien i Faaborg-Midtfyn Kommune. Den nye klub er etableret med henblik på at få flere mennesker ud i landskabet og give dem oplevelser, som knytter dem tættere til deres egen historie og til fællesskabet. Nordea-Fonden støtter initiativet via puljen ’Formidling i det fri’.

Fokus på sammenhænge I Klub Ø’s program er alt fra vandringer i den lokale natur, til foredrag og større udflugter. Året igennem inviteres klubbens medlemmer til en række aktiviteter og events, hvor kernen er lysten til sammen at bruge det område, de er en del af.  ”Vi ønsker at skabe et helt nyt fællesskab, hvor vi sammen med lokale mødes om en masse aktiviteter i det fri. Dvs. aktiviteter, hvor vi bruger naturen, historien og vores sanser. Ofte står vi på afstand og betragter historien. I Klub Ø er vores udgangspunkt et andet. Vi vil sætte flere sanser i spil og på den måde give alle mulighed for at mærke på egen krop, hvordan naturen kan skabe helt særlige stemninger,” siger direktør på Øhavsmuseet Peter Thor Andersen. Klubbens første arrangement hedder ’Suppe og sansninger’ og er en skumringstur til fortidslandskabet ved Pipstorn skov. Her findes en af Fyns største koncentrationer af fortidsminder.  ”Fokus er på naturen og på den påvirkning vi mennesker har haft på naturen gennem tiden. Fokus er også på, hvordan vi kan skærpe vores sanser til bedre at fornemme sammenhænge mellem naturen, vores kultur og vores sind,” hedder det om turen i programmet. Dele af vandringen er en såkaldt stillevandring og arrangementet afrundes med bålhygge og varm Øhavs-suppe, tilberedt af kokken fra Hotel Faaborg Fjord. Klub med fordele Som i andre venneforeninger er grundlaget for klubben, at medlemmerne får en række både økonomiske fordele og en fortrinsret i fht. at blive inviteret til ’pre-opening’ kun for medlemmer. Museet har også indgået et samarbejde med en række lokale aktører, og ambitionen for fremtiden er at udvikle konceptet sammen med lokale foreninger og erhvervslivet. ”Ambitionen om at skabe et lokalt fællesskab, er samtidig ambitionen om at sikre national og international appel. En af tidens helt store megatrends indenfor turisme er gæsternes ønske om at være del af det lokalsamfund, de besøger. De vil ‘ind under huden’ på det område, de besøger. Det er ikke længere nok blot at sikre et foto af diverse seværdigheder. Vi ønsker derfor, at fællesskabet også skal appellere til gæster udefra, der har lyst til at være del af Fyns fantastiske muligheder – måske for en enkelt dag, måske for en hel uge,” siger Peter Thor Andersen. Læs mere om klubben her.