Del artiklen:
- Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Alle offentlige skoler og dagtilbud lukker som bekendt fra i dag og i foreløbigt to uger. Mange forældre har fundet alternativ pasning af børn, så presset på den kommunale nødpasning er ikke så stort.

Af Steen Houmark, [email protected]

Hen over weekenden har landets 98 kommuner stablet et tilbud om nødpasning på benene.

Det gør det muligt for forældre, der varetager kritisk vigtige funktioner i samfundet, at få deres børn passet.

Forældre, der varetager kritisk vigtige funktioner i for eksempel sundhedsvæsenet, skulle inden eller i løbet af weekenden tilmelde børn til nødpasning.

Det er lidt forskelligt, hvordan kommunerne har organiseret nødpasningen, men principperne er det samme

I nogle kommuner, som for eksempel Thisted, tilbyder nødpasning i børnenes sædvanlige institution.

Andre kommuner samler børnene i større institutioner. Det har man valgt i Frederikshavn, der holder åbent i sine seks største institutioner.

Og alt tyder på, at der bliver god plads mellem børnene, når de møder op i de stærkt reducerede dagtilbud mandag morgen.

“Vi har først det fulde overblik engang mandag. Men som meldingerne er nu, er der rigeligt med kapacitet i vores nødpasning,” siger Jacob Bundsgaard (S), formand for Kommunernes Landsforening (KL).

Danskerne har taget budskabet til sig

KL-formanden vurderer, at mange familier er lykkedes med at finde alternativ pasning i privat regi.
Man må sige, at danskerne har taget budskabet om at finde alternativ pasning til sig.

“Men vi vil også hellere have kapacitet til for mange end for få,” siger Jacob Bundsgaard.

KL har endnu ikke et samlet tal for, hvor mange børn der er tilmeldt nødpasning på landsplan. Men de foreløbige meldinger fra kommunerne er, at der er rigeligt med plads.

I Københavns Kommune er det ifølge KL tre-fire procent af forældrene, der har tilmeldt børn til nødpasning.

I KL-formandens egen hjemkommune, Aarhus, er der søndag eftermiddag 438 børn tilmeldt pasning i daginstitution. 179 børn er tilmeldt pasning i sfo.

Det skal ses i forhold til, at den samlede kapacitet til nødpasning i landets næststørste by er op til 5000 børn.

Hvem hare ret til nødpasning?

For at der ikke her i den tidligere fase opstår forvirring om kriterierne for nødpasning udsendte 
ministeren for området i fredags en vejledning til alle kommuner, men kriterier for hvem der har ret til nødpasning.: 

  1. 0-9-årige børn hvis forældre varetager kritiske funktioner i det offentlige. Forældrene skal have afsøgt andre pasningsmuligheder.
  2. 0-9-årige børn hvis forældre er ansat i en privat virksomhed, der ikke har hjemsendt medarbejderne. Forældrene skal have afsøgt andre pasningsmuligheder. 
  3. Børn og unge, der har særlige sociale, pædagogiske eller behandlingsmæssige behov, herunder tilfælde hvor forholdene i barnets eller den unges hjem begrunder et nødpasningstilbud.

BUPL: Det bliver sikkert et problem på den længere bane
Hos pædagogernes fagforening BUPL gør man meget ud af at pædagogerne ikke skal  visitere børnene i døren. Det fastslår BUPL`s formand Elisa Rimpler.

Hun påpeger at personalet ikke skal skabe konflikter med forældrene og det er vigtigt for hende at understrege, at pædagogerne ikke skal være politibetjente. 
Hun forudser, at det på den lidt længere bane kan blive problematisk.

“Forældre kan blive desperate, når de ikke kan få pasning til deres børn gennem længere tid. Det så man tilbage i 2008, da pædagogerne strejkede i fire uger,” siger Elisa Rimpler.

»Så det kommer sikkert til at blive et problem, måske ikke i første omgang. Men det må vi tage, når det kommer,« siger hun.