Del artiklen:
Effekterne af en målrettet indsats i kystbyerne vil sprede sig som ringe i vandet til gavn for både befolkningen og de mange gæster, der årligt besøger vestkysten.
Effekterne af en målrettet indsats i kystbyerne vil sprede sig som ringe i vandet til gavn for både befolkningen og de mange gæster, der årligt besøger vestkysten. - Foto: Colin Seymor / Realdania

Realdania har afsat 40 mio. kroner til at udvikle og løfte hele Vestkysten til at blive en af Nordeuropas mest eftertragtede kystdestinationer.

Af Lene Vind, [email protected]

Med indsatsen ’Vestkysten viser Vejen’ skal flere kystbyer og attraktioner langs den danske vestkyst have et løft. Nu kan kommuner, som vil realisere fysiske projekter langs Vestkysten, søge støtte til at føre deres idéer ud i livet. I første omgang skal de byde ind, ved at vise deres interesse inden 29. april.

Indsatsen ’Vestkysten viser Vejen’, som blev lanceret af 11 kommuner og tre regioner langs Vestkysten i 2018, bliver støttet af Realdania, der har afsat 40 mio. kr. til at udvikle og løfte kvaliteten af kystbyer og ikke-kommercielle attraktioner langs den jyske vestkyst. Målet er at gøre hele Vestkysten til én af Nordeuropas mest eftertragtede kystdestinationer.

Oplevelser langs kysten

Første skridt var udviklingen af en række strategisk-fysiske udviklingsplaner og forudgående analyser, som sætter kursen for en sammenhængende udvikling af vestkystens kystbyer og attraktioner – med de lokale potentialer som afsæt. Nu er turen kommet til at støtte realiseringen af en række fysiske projekter, som bidrager til at styrke kystbyernes kvaliteter og skabe store oplevelser langs Vestkysten. 

Der er afsat i alt 15 mio. kroner. til at støtte tre-fire fysiske projekter, som kan kickstarte en positiv udvikling i kystbyerne i kølvandet på de strategisk-fysiske udviklingsplaner. Derudover er der afsat 10 mio. kroner til at støtte to-tre nye eller eksisterende attraktioner langs Vestkysten. 

Sådan søges støtten

Alle projekter skal være forankret i de 11 vestkystkommuner og i samarbejde med den lokale destination. Det drejer sig om følgende kommuner: Tønder, Fanø, Esbjerg, Varde, Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Lemvig, Thisted, Jammerbugt, Hjørring og Frederikshavn kommuner.

Støtte til udvikling af nye eller eksisterende attraktioner kan søges af alle vestkystkommuner, destinationer, selvejende institutioner, nationalparker o.lign. langs Vestkysten. Der kan søges hver for sig eller i nye samarbejdskonstellationer. Attraktioner skal være beliggende i de 11 vestkystkommuner, men ikke nødvendigvis inden for de 18 feriesteder, som er udpeget i Udviklingsplan for Vestkysten.

Læs mere om hvordan man søger støtten her