Del artiklen:
Statsminister Mette Frederiksen (S) holder pressemøde om coronavirus. Hun annoncerer blandt andet, at det ikke længere vil være tilladt at samle sig til arrangementer, begivenheder eller aktiviteter med flere end ti personer.
Statsminister Mette Frederiksen (S) holder pressemøde om coronavirus. Hun annoncerer blandt andet, at det ikke længere vil være tilladt at samle sig til arrangementer, begivenheder eller aktiviteter med flere end ti personer. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Regeringen indfører forbud mod forsamlinger på over ti personer for at mindske udbredelsen af coronavirus. Forbuddet er trådt i kraft onsdag kl. 10.00.

Af Ritzau, [email protected]

I et forsøg på at inddæmme det smitsomme coronavirus vil det fra onsdag klokken 10 være forbudt at være flere end ti personer samlet i offentligheden.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag. Statsministeren kom samtidig med en kraftig opfordring til, at man også efterlever det privat.

Forbuddet gælder frem til 30. marts og omfatter både indendørs og udendørs forsamlinger. Forbuddet gælder dog ikke i offentlig transport eller på arbejdspladser landet over.

Over ti personer må også stadig være samlet i de butikker, der holder åbent, og i lufthavne og på togstationer.

Det er desuden stadig tilladt at være samlet over ti personer, hvis der er tale om en politisk forsamling eller demonstrationer.

Politiet sender flere betjente på gaden

Politiet vil sætte ekstra mandskab på gaderne fra onsdag for at forklare om blandt andet forsamlingsforbuddet, siger rigspolitichef Thorkild Fogde.

– Der er behov for, at vi kan få de sidste med. Der er stadig omgang ude i samfundet, som ligger ud over, hvad der kan forsvares sundhedsfagligt, siger han.

– Politiet vil ikke trænge ind i private hjem. Men bliver der spillet høj musik og ringer naboerne, så vil politiet komme ud og lukke festen.

Politiet vil komme med en mere præcis vejledning for, hvordan forbuddet skal tolkes.

– Vi kommer ikke til at fare ud med en sværm af bøder til folk, som har svært ved at forstå de nye regler, siger Thorkild Fogde.

Butikker skal lukke

På pressemødet annoncerede regeringen også, at en række butikker skal lukkes.

Det gælder blandt andet steder som natklubber, fitnesscentre, frisører, solcentre, tatovører, frisører, vandpibecaféer og andre butikker, hvor personer kommer i tæt kontakt.

De nye tiltag for at bremse coronavirus står ikke alene.

Skoler og daginstitutioner er lukket i første omgang 14 dage, offentligt ansatte, som ikke varetager “kritiske funktioner” er hjemsendt, mens privatansatte så vidt muligt bør arbejde hjemmefra.

Desuden har de danske grænser været lukket siden lørdag klokken 12.

Samtidig har en hastelov givet sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) vidtgående beføjelser til at indføre tiltag, som skal bremse spredning af coronavirus.

Fakta: Her er de tiltag regeringen har taget mod corona

Regeringen har over de seneste uger gradvist skærpet kampen for at hindre yderligere smittespredning med den frygtede coronavirus.

Her er et overblik over de foreløbige tiltag:

 • Arrangementer og begivenheder med flere end ti personer forbydes med virkning fra den 18. marts klokken 10. Forbuddet gælder foreløbigt til den 30. marts.

 • Storcentre, natklubber, diskoteker, barer og værtshuse lukkes med virkning fra den 18. marts klokken 10. Forbuddet gælder foreløbigt frem til den 30. marts.

 • Ligeledes forbydes gæster på restauranter og caféer, mens levering af mad og drikke ud af huset fortsat er lovligt. Dagligvarebutikker og apoteker holder fortsat åbent.

 • De danske grænser blev lukket fra lørdag den 14. marts kl. 12.00. Det betyder, at kun udlændinge med et “anerkendelsesværdigt formål” kan komme ind i landet. Indtil videre lukkes grænsen frem til 13. april.

 • Fly fra de områder i Verden, der er hårdest ramt af coronavirus forbydes at lande i Danmark.

 • Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser. Anbefalingen gælder alle lande i verden. Det vil sige, at danskerne generelt ikke bør rejse.

 • Skoler og dagtilbud blev lukket den 16. marts og foreløbigt to uger.

 • Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, er sendt hjem. Hvis de ikke kan udføre deres arbejde hjemmefra, sendes vedkommende hjem med løn.

 • Alle private arbejdsgivere opfordres til at sørge for, at flest muligt arbejder hjemmefra.

 • Fra uge 12 aflyses alle ikke-akutte operationer på landets sygehuse, der omstilles til at kunne håndtere og behandle et stort ryk-ind af patienter smittet med coronavirus.

 • Garantier for behandling og udredning i sundhedsvæsenet er blevet suspenderet ved lov.

 • Epidemilovgivningen er skærpet, så myndighederne får ret til at indføre sanktioner i forhold til enkeltpersoner, der skønnes at kunne sprede smitte. Det bliver blandt andet muligt at tvangsindlægge smittede personer.

 • For at sikre leveringen af fødevarer til butikkerne, har vognmænd midlertidigt fået dispensation fra de gældende miljøzoneregler i byerne.

 • Apoteker får pålæg om kun at sælge en pakke medicin per kunde. Det sker for at undgå hamstring af medicin.

 • Brugen af den kollektive trafik skal begrænses. Der er indført pladsbilletkrav hos DSB.

 • Sygehuse og plejehjem opfordres til at indføre skærpede restriktioner i forhold til besøg.

 • Myndighederne opfordrer til, at man afholder sig fra kram, kindkys og håndtryk, når man mødes. Og at man holder afstand fra hinanden for at begrænse coronasmitte.

Kilder: Statsministeriet, Sundhedsministeriet, Justitsministeriet, Udenrigsministeriet, Ritzau.

jornns /ritzau/