Del artiklen:
Illustration fra Kulturministeriets kampagne om sort signal til tv-seere, som får deres tv-signal via en antenne.
Illustration fra Kulturministeriets kampagne om sort signal til tv-seere, som får deres tv-signal via en antenne. - Foto: Kulturministeriet.

31. marts kan op til 150.000 danskere risikere at miste tv-signalet, hvis de ser tv via antenne på et fjernsyn fra før 2012. Det går ud over især ældre og svage, og derfor arbejder regeringen på en udskydelse.

Af Lene Vind, [email protected]

Det er ikke let at være digitalt svag i Danmark, og værre er det i disse tider, hvor alle har et stort behov for information om coronasmitte. Ikke mindst ældre og svage har brug for viden omkring virussen, og det er netop den gruppe tv-seere, som måske mister deres tv-signal 31. marts.

Sagen er den, at antenne-tv mister sendefrekvenser, fordi 700 MHz-frekvensbåndet fremover skal sikre mobilt bredbånd i især ydreområderne i Danmark. Det er resultatet af en politisk aftale fra 2015 om digitalisering af Danmark. Den aftale kan nu gå ud over 150.000 af i alt 300.000 seere med antenne-tv.
Netop på grund af udviklingen af Covid-19 og behovet for at være godt informeret, arbejder flere ministerier på en mulig udskydelse af overgangen til det nye tv-signal, så det ikke bliver slukket midt i krisen.

“Det går ikke, for i denne tid er vi nødt til at passe ekstra godt på vores ældre og svage. Derfor sætter vi alle kræfter ind for at udskyde overgangen til et senere tidspunkt. Jeg har allerede en rigtig god dialog med Folketingets partier. En løsning på problemet kræver blandt andet en hastelov, så ingen danskerne skal stå med sort skærm 31. marts,” siger kulturminister Joy Mogensen (S).

Sammen med mobilselskaberne arbejder Klima-, energi- og forsyningsministeriet  og DR for at finde en løsning, som kan sikre, at alle danskere fortsat har tv-signal og adgang til vigtige informationer under coronakrisen.

Kulturministeriets har lavet en oplysningskampagne på www.sortsignal.dk til de seere, som er usikre på, om de mister tv-signalet.

Fakta om politisk aftale fra 2015

Lukningen af antennesignalerne sker på baggrund af en bred politisk aftale om en vækstplan for digitalisering i Danmark, som blev indgået mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti i februar 2015. Et af elementerne i planen er, at 700 MHz frekvensbåndet, der i dag benyttes til udsendelse af antenne tv, fra april 2020 i stedet skal anvendes til mobilt bredbånd (5G). Danmark har internationalt forpligtet sig til at afgive tv-frekvenserne til mobilt bredbånd senest 30. juni 2020.