Del artiklen:
Der bliver stille på Orientkaj Station på lørdag, selvom den nye metrolinje M4 åbner. Billedet er fra januar, hvor byggeriet stadig var i gang.
Der bliver stille på Orientkaj Station på lørdag, selvom den nye metrolinje M4 åbner. Billedet er fra januar, hvor byggeriet stadig var i gang. - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Den nye Nordhavns-metro i København vil blive åbnet uden nogen fest og i absolut stilhed. Og fra mandag træder nye køreplaner i kraft hos Movia med færre afgange. Alt sammen for at tilpasse sig coronasituationen.

Af Jørn Sørensen, [email protected]
og Ritzau, [email protected]

Når den nye metrolinje M4 mellem Nordhavn og København H på et ukendt tidspunkt lørdag kører sin første tur, vil det ske uden nogen som helst form for markering. 

Der bliver ingen officielle deltagere fra Metroselskabet, kongehuset, Københavns Kommune eller ministerier vil være til stede, oplyser Metroselskabet til TV 2 Lorry.

Toget vil blot sætte i bevægelse, fortsætte til næste station og samle nye passagerer op. Sådan vil hovedstaden og Danmark uden videre have fået en ny metrolinje.

Årsagen til den stille åbning skyldes naturligvis coronavirus. Det altoverskyggende hensyn har været at undgå mange mennesker og risiko for smittespredning, oplyser administrerende direktør i Metroselskabet, Henrik Plougmann Olsen, til TV 2 Lorry.

– Så vi har selvfølgelig fravalgt alt, hvad der hedder festivitas og fejring på nogen måde, siger Henrik Plougmann Olsen.

Opstart på et hemmeligt tidspunkt

Metroselskabet vil ikke oplyse, hvornår det første metrotog kører og fra hvilken station. Begivenheden skal gøres så uinteressant som muligt, og Metroselskabet beder indtrængende folk om at holde sig væk.

– På lørdag sker der ingenting. Der åbner en metro til dem med blandt andet kritiske sundhedsfunktioner, der har brug for den. Og hvis der er nogen, som meget gerne vil på udflugt og se, hvordan den ser ud, så appellerer jeg virkelig til, at de venter med at gøre det til efter den 13. april, siger Henrik Plougmann Olsen.

Han oplyser også, at det er vigtigt at sætte driften af M4 i gang for at sprede metrorejsende endnu mere, end de er i forvejen. M4 vil nemlig fordoble antallet af afgange på den travle strækning mellem Østerport og København H.

– Passagererne i Metroen har været gode til at sørge for, at der ikke har været trængsel i denne periode. Så det håber jeg, at alle vil hjælpe med i den næste periode og på lørdag, siger Henrik Plougmann Olsen.

Metroselskabet har iværksat flere tiltag for at mindske spredning af coronavirus. Der kører blandt ikke tog fra klokken 24-05 om natten.

Movia reducerer antal afgange med 35 procent

Også Movia tilpasser sig efter coronasituationen. Fra mandag i næste uge og frem til og med 13. april vil selskabets bus- og togtrafik køre med færre afgange, oplyser Movia i en pressemeddelelse.

Konkret vil busserne i Storkøbenhavn på hverdage komme til at køre efter lørdagskøreplanerne, mens busserne i resten af hovedstadsområdet og i Syd- og Vestsjælland på hverdage vil køre efter feriekøreplanerne.

I weekenden kører busserne efter de normale weekendplaner.

Movias lokaltog vil samtidig køre efter lørdagskøreplanerne på hverdage og lørdage og efter sædvanlig køreplan på søndage.

Det svarer samlet til, at antallet af busafgange og lokaltogsdriften reduceres med cirka 35 procent.

– I Movia synes vi, det er meget positivt, at så mange af vores kunder vælger at følge myndighedernes opfordringer og anbefalinger. Nu tilpasser vi kørslen med busser og lokaltog til den aktuelle situation fra på mandag og beklager samtidig over for dem, der på den baggrund måtte opleve gener, siger Camilla Struckmann, kommunikationsdirektør i Movia, ifølge pressemeddelelsen.

– Der er tale om et midlertidigt tiltag under særlige omstændigheder, og vi håber på kundernes forståelse i denne helt ekstraordinære situation,

Højt serviceniveau på hospitalsstrækninger

Movia har som led i ændringerne haft særligt fokus på de tog- og buslinjer, der sikrer forbindelse til hospitalerne. Her prioriteres der ifølge Movia fortsat et højt serviceniveau.

Dermed kan det kritiske personale i for eksempel sundhedssektoren fortsat komme på arbejde.

Ud over Movia laver også Frederiksberg Kommune ændringer på grund af situationen med coronavirus herhjemme. Fra 25. marts til foreløbigt 13. april skal man ikke betale for at parkere på Frederiksberg.

Det sker primært for at sikre, at de, der gør en særlig indsats under coronakrisen, ikke skal spekulere på prisen for at tage bilen på arbejdet. Det oplyser Frederiksberg Kommune i en pressemeddelelse.