Del artiklen:
I HK er nyledigheden næsten firedoblet i forhold til samme periode sidste år.
I HK er nyledigheden næsten firedoblet i forhold til samme periode sidste år. - Foto: HK

I alt var der knap 23.000 nye ledige i uge 12, da coronakrisen for alvor slog igennem. Den største gruppe er ufaglærte, viser tal fra a-kasserne.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Det er især ufaglærte, der rammes af de første fyringer. Det skyldes ikke mindst, at deres opsigelsesvarsel er kortere end kontorfolk og faglærte metalarbejdere, der arbejder på funktionæroverenskomster, og derfor har opsigelsesvarsler på mindst tre måneder.

NB-Beskæftigelse har spurgt de største a-kasser, hvor mange nyledige der kom til i sidste uger, altså uge 12, hvor fyringerne for alvor satte igennem.

Som det ses af tabellen nedenfor, havde 3F godt 3.000 nyledige i uge 12, mens HK havde 660 og Metalarbejdernes a-kasse havde knap 500 nyledige.

Man kan dog ikke helt vurdere fordelingen mellem ufaglærte og faglærte, da Krifa og Det Faglige Hus organiserer begge grupper og tilsammen havde over 4.000 nyledige i uge 12.

Se tallene i forhold til tidligere år efter grafikken.

Næsten fire gange så mange nyledige i HK end året før

HK havde fra 12. marts til 23. marts over 750 flere nyledige end i samme periode i 2019.  Det er næsten fire gange så mange, – fra 295 i 2019 til 1051 i 2020.

HK’s a-kasse samler løbende op på nytilmeldte ledige under coronakrisen.

null

1.000 ledige i 3F på et døgn

Siden torsdag 12. marts, hvor coronakrisen for alvor slog igennem på arbejdsmarkedet, er ledigheden i 3F steget med 6.527 personer. Alene det seneste døgn har 1.010 personer meldt sig ledige på Jobnet, skriver Fagbladet 3F.

Fyringerne har særligt ramt privat service, hotel og restauration, transport og byggegruppen, men de senere dage er også industrigruppen ramt, siger 3F’s cheføkonom Frederik I. Pedersen.

“Indenfor hoteller og restauranter så vi hurtigt, at omsætningen gik bum ned, og vi så hurtigt en del fyringer. Transport og byggeri blev også ramt hurtigt, men det først er nu, vi ser, at også industrien rammes for alvor. Her har man måske haft nogle ordrer, der skulle være færdige, men så begynder man også at se nedlukninger her,” siger han.
Mere end fordobling af ledige i Dansk Metal

Dansk Metals a-kasse modtog indtil 23. marts 1.111 ledighedserklæringer. Det er næsten dobbelt så mange som i hele marts måned sidste år, hvor der var  577 nyledige metalarbejdere. Mandag meldte 210 nye sig som ledige.

“Vi er heldigvis ikke så hårdt ramt som andre i a-kassebranchen,” siger hovedkasserer og formand for Metals a-kasse, Torben Poulsen.

Han fortæller, at der geografisk er særlig tryk på trekantsområdet, og ellers er det fordelt nogenlunde ensartet over hele landet. Det er især automekanikere, underleverandører og reparationer i servicebranchen, der rammes hårdt, vurderer Torben Poulsen.

Krifa havde mandag modtaget 3.834 ledighedserklæringer siden 1. marts. I hele marts 2019 modtog a-kassen 1.711 ledighedserklæringer.

“Ledigheden er eksploderet siden 12. marts, og vi forventer, at det fortsætter – dog ikke med samme hastighed som den forgangne uge,” skriver medlemschef Marianne Ehlers fra Krifa.

Det Faglige Hus havde betydeligt flere ledige i 2019, men det skyldes blandt andet, at a-kassen har fået flere medlemmer.

3F har ikke en opgørelse over ledige i samme periode sidste år.

________________________

NB

Til sammen giver tallene i grafikken 8.273 nye ledige, – og det er langt fra de 22.818 nyledige i sidste uge. Det skyldes, at der er nyledige i mange andre a-kasser – for eksempel i FTF, som ikke havde tid til at besvare vores spørgsmål – men også at flere af tallene her er a-kassernes egen optælling af ledighedserklæringer, mens STARs tal kommer fra jobnet. For at få understøttelse, skal ledige den første dag melde sig til jobnet, mens de først senere behøver at sende ledighedserklæring til a-kasserne.