Del artiklen:
egeringen varslede i sidste uge, at en lang række virksomheder skulle lukke for at begrænse smitten af coronavirus - fx shoppingcentre, restauranter, barer, natklubber, fitnesscentre, frisører, solcentre, tatovører og vandpibecaféer. (Arkivfoto)
egeringen varslede i sidste uge, at en lang række virksomheder skulle lukke for at begrænse smitten af coronavirus - fx shoppingcentre, restauranter, barer, natklubber, fitnesscentre, frisører, solcentre, tatovører og vandpibecaféer. (Arkivfoto) - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der skal større bøder til virksomheder, som holder åbent, og til personer, der forsamler sig i for store grupper. Derudover skal man direkte i fængsel op til 30 dage, hvis man stjæler håndsprit.

Af Jørn Sørensen, [email protected]
og Ritzau, [email protected]

Hvis en restaurant, bodega eller frisør trodser regeringens påbud om at holde lukket under det nuværende coronaudbrud, skal det straffes med en bøde på mindst 10.000 kroner.

Sådan lyder et lovforslag fra regeringen, som Ritzau har set, hvor der lægges op til at hæve det nuværende bødeniveau.

I dag er bøden på 5.000 kroner, men forslaget er at give bøder efter størrelsen på virksomheden.

For virksomheder med op til ni ansatte er bøden for at overtræde forbuddet 10.000 kroner første gang. Skulle virksomheden igen trodse forbuddet, stiger bøden til 20.000 kroner og derefter 30.000 kroner.

For virksomheder mellem 10 og 49 ansatte er taksterne 20.000, 40.000 og 60.000 kroner. En virksomhed med mere end 50 ansatte, skal ved første overtrædelse punge ud med 40.000 kroner. I de næste tilfælde vil bøden lyde på 100.000 kroner og 150.000 kroner.

Bøderne er rettet mod virksomheder, som regeringen i sidste uge gav påbud om at lukke for at begrænse smitten af coronavirus.

Det gælder eksempelvis shoppingcentre, restauranter, barer, natklubber, fitnesscentre, frisører, solcentre, tatovører og vandpibecaféer.

Der er indtil videre givet flere bøder til virksomheder, som ikke har fulgt reglerne.

Blandt andet er der givet bøder til vandpibecaféer i Aarhus og København, et værtshus i Odense og en restaurant i Henne Strand i Vestjylland.

Også bøde for at bryde forsamlingsforbuddet skal hæves

Der skal også skrues op for bøder til folk, der ikke overholder forsamlingsforbuddet, foreslår regeringen. Fra 1.500 kroner til 2.500 kroner.

Det nuværende forsamlingsforbud betyder, at der ikke må samles flere end ti personer. Hverken udenfor eller indenfor.

Det nye lovforslag vil desuden gøre det muligt at indføre et forbud mod, at tre personer eller flere befinder sig det samme sted. Men kun hvis regeringen finder det nødvendigt.

“Der lægges i den forbindelse vægt på, at regler, påbud og forbud vil blive udstedt med henblik på at forfølge vægtige hensyn til at beskytte den offentlige sundhed, herunder hensynet til at forebygge eller inddæmme smitte med alment farlige sygdomme her i landet, og at forbud mod forsamlinger og adgang til offentlige institutioner m.v. alene vil blive fastsat, når det er nødvendigt for at mindske eller forhindre udbredelse af en alment farlig sygdom her i landet”, står der i lovforslaget.

Undtaget er familiemedlemmer og personer fra samme husstand. Desuden gælder sådan et forbud ikke arbejdspladser.

Hasteloven vil desuden give regeringen mulighed for at lukke offentlige områder, hvor der mistanke om, at mange mennesker normalt vil samle sig. Eksempelvis legepladser eller fodboldbaner.

Straf for coronakriminalitet skal også skærpes

Det er ikke det eneste lovforslag, som regeringen fremsætter torsdag. Regeringen lægger desuden op til en række strafskærpelse i forhold til kriminalitet, der er relateret til coronakrisen.

Eksempelvis vil regeringen gøre det muligt at smide personer i fængsel, hvis de stjæler håndsprit fra et hospital eller et apotek. Eller andre værnemidler, som er nødvendige og en mangelvare i den nuværende situation med coronaudbrud.

Regeringen vil også udvide forbuddet, så der også skal kunne laves forbud mod at bruge udendørsarealer som campingpladser og golfbaner.

Desuden venter der højere bødestraf for forretninger og virksomheder, der trodser forbuddet om at holde åbent. Det skal koste mellem 10.000 kroner og 150.000 kroner.

Størrelsen på bøden afhænger af antallet af medarbejdere. Samt antallet af forseelser.

Lovforslagene førstebehandles torsdag. De forventes vedtaget i næste uge. Lovforslagene er blot de seneste i en række at tiltag, der er kommet som konsekvens af coronaudbruddet.

FAKTA OM NY HASTELOV

Der ventes at være flertal i Folketinget, men enkelte ting kan stadig blive pillet ud. Læs mere om forslaget her:

  • Regeringen vil kunne skærpe den nuværende lov om, at man maksimalt må forsamles ti personer. Det er blevet justeret flere gange. Fremover skal der være mulighed for forbud mod at mere end to personer samles. Det ventes ikke indført foreløbigt, men regeringen vil have mulighed for det.

  • Familier, familiesammenkomster, arbejdspladser, begravelser og politiske forsamlinger er undtaget. Regeringen foreslår, at bøden for ikke at overholde forbuddet hæves fra 1.500 kroner til 2.500 kroner.

  • Politiet vil få mulighed for at lukke offentlige områder, hvor der mistanke om, at mange mennesker normalt vil samle sig. Eksempelvis legepladser eller fodboldbaner.

  • I dag koster det en forretning 5000 kroner, hvis den trodser forbuddet og holder åbent. Det skal fremover koste mellem 10.000 kroner og 150.000 kroner. Størrelsen afhænger af antallet af medarbejdere. Samt antallet af forseelser.

  • Regeringen foreslår at flerdoble straffen for at stjæle håndsprit fra et hospital eller apotek. I dag koster det en bøde, men fremover skal det takseres med ubetinget fængsel på mellem 10 og 30 dage. Støttepartierne er dog skeptiske og kræver en bagatelgrænse.

  • Lovforslaget hastebehandles første gang torsdag og ventes anden- og tredjebehandlet tirsdag 31. marts, hvorefter det vil træde i kraft. En hastebehandling af et lovforslag kræver opbakning fra to tredjedele af Folketinget, hvilket der er.

Kilder: Regeringens to hastelovforslag per 26. marts.

/ritzau/