Del artiklen:
Hvordan tumler vi den trinvise genåbning, som det lyder til vi kommer til at stå med, samtidig med at vi skal sikre medarbejdernes tryghed, sikkerhed og sundhed? Skriver Eik Møller, kommunaldirektør i Ballerup Kommune
Hvordan tumler vi den trinvise genåbning, som det lyder til vi kommer til at stå med, samtidig med at vi skal sikre medarbejdernes tryghed, sikkerhed og sundhed? Skriver Eik Møller, kommunaldirektør i Ballerup Kommune - Foto: Free

Krisehåndtering er blevet ‘new normal’ under coronaudbruddet. Statsministerens genåbning gør påsken til et mentalt skiftespor, hvor ledelses- og kommunikationsopgaven er øget med flere niveauer. Det bliver en større ledelsesopgave at åbne end at lukke, skriver kommunaldirektør i Ballerup Kommune, Eik Møller.

Af Eik Møller, Kommunaldirektør,

Jeg kan tydeligt mærke, at jeg begynder at flytte mit fokus fra den løbende daglige krisehåndtering, der på sær vis er blevet ‘new normal’ i forhold til driften, henimod en mental omstilling til at skulle tage min lokale del af ansvaret for den annoncerede kontrollerede, stille genåbning.

Det føles lidt som et vakuum, og samtidig melder tankerne sig:

Hvordan får vi på en god måde omprioriteret vores fokus og ressourcer fra det, vi troede, vi skulle i år, til det vi skal – uden at have noget præcist billede af, hvad vi skal endnu?

Hvordan håndterer vi den kommende budgetproces, da det vil være som at læse i kaffegrums at mene noget særligt begavet om den økonomiske situation, vi står i til august, på nuværende tidspunkt?
Hvordan tumler vi den trinvise genåbning, som det lyder til, vi kommer til at stå med, samtidig med at vi skal sikre medarbejdernes tryghed, sikkerhed og sundhed?

Og andre lignende spørgsmål trænger sig på. Påsken bliver for mig og mange tusinde offentlige ledere et mentalt skiftespor.

Det bliver svære at åbne end at lukke ned

Mandag aften markerede Statsministeren så, at det reelle skiftespor nu træder i kraft.

Jeg er sikker på, at den langsomme genåbning bliver en større ledelsesmæssig udfordring end den delvise nedlukning. Som var ganske omfattende, må jeg sige. For nu begynder de modsatrettede hensyn at dukke op. Og forskellene mellem kommunerne og mellem områderne tydeliggøres.

Herudover kommer medarbejdernes forskellige måder at forholde sig til risiko på. Indtil nu har sundhedsberedskaberne håndteret det virkelig imponerende flot. Måske fordi de personalegrupper også er dem, der mentalt er bedst gearet til opgaven, fordi deres uddannelsesmæssige baggrund, viden og erfaring hjælper?

Statsministeren øgede kommunikationsopgaven med flere niveauer

Vi breder nu bevidst smitterisikoen ud til personalegrupper, der ikke er vant til at håndtere denne situation. Det vil medføre flere med bekymringer for eget og pårørendes sundhed. Det skal vi ledelsesmæssigt håndtere. Samtidig med den ret betydelige logistiske opgave med at genåbne på den mest hensigtsmæssige måde.

Vi kommer også her til at fejle. Det må vi leve med. Derfor er kommunikationsopgaven lige øget med flere niveauer. For jo flere lokale forskelle, jo flere spørgsmål og ‘hvorfor?’.

Vi får travlt i påsken. God arbejdslyst til alle mine lederkolleger i kommunerne.

Læs også:
Genåbning af skoler og dagtilbud kræver fleksibilitet og ressourcer