Del artiklen:
- Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

En stigning i ledigheden på op mod 50 procent på under seks uger har fået Tårnby og Dragør kommuner til at danne en tænketank sammen med det lokale erhvervsliv. Ideen er genstart i fællesskab. Første resultat er én indgang til jobcenteret.

Af Steen Houmark, [email protected]

Cirka 40 pct. af de i alt 26.000 arbejdspladser i Tårnby Kommune relaterer sig til transportområdet, hvoraf luftfarten udgør størstedelen. Noget tilsvarende om end i mindre skala gør sig gældende for Dragør Kommune. 

Da SAS for nogle uger siden udrullede en stor fyringsrunde, satte det de to kommuner Tårnby og Dragør under et helt særligt pres. Kommunerne var nemlig i forvejen presset i forhold til antallet af ledige efter at lufthavnen var blevet lukket midt i marts.

Siden nedlukningen af Danmark i marts og frem til den 30. april 2020 kunne man nemlig konstatere en stigning i ledigheden på henholdsvis 40 og 50 % i Dragør og Tårnby kommuner, som dermed gør de to kommuner til de hårdest ramte kommuner i landet, skriver Dragør Kommune i en pressemeddelelse.

“Ledigheden rammer utrolig hårdt lokalt lige nu. I mange familier er det måske begge forældre, der har mistet jobbet eller er blevet sendt hjem. I kommunen vil vi gøre, hvad der står i vores magt for at afbøde følgerne, men det er en vanskelig opgave, ingen tvivl om det,” siger borgmester i Tårnby Allan S. Andersen.

Den trængte situation har nu fået de to kommuner til at gå sammen med det lokale erhvervsliv omkring en tænketank. De mange arbejdspladser, der er i lufthavnen eller relaterer sig til lufthavnen, er naturligvis ikke alle besat af lokale borgere, men erfaringer viser, at cirka en tredjedel af de ansatte i lufthavnen, også bor i lokalområdet i Tårnby og Dragør.

Tænketank skal genstarte lokalt erhvervsliv

Tænketanken skal i den kommende tid hjælpe med at sørge for en reel genstart af det lokale erhvervsliv. Her deltager en række lokale virksomhedsledere, blandt andet den adm. direktør i lufthavnen og repræsentanter fra de to kommuner.

Arbejdet i tænketanken handler om at sikre en så hurtigt og smidig genstart af virksomhederne og understøtte lokale tiltag i en række sammenhænge. Tænketanken skal også komme med forslag til, hvordan allerede afskedigede medarbejdere fra f.eks. SAS og andre virksomheder kan hjælpes videre i andre jobs.

”Det er en uhyre vanskelig situation, mange af vores lokale virksomheder og ledige borgere står i. Vi er derfor meget optaget af og enige om, at der er brug for at sikre hurtig handling og smidig genopstart, når næste fase af genåbning af samfundet kommer. Der er brug for at støtte op om en række forskellige lokale tiltag – alt som kan have en positiv effekt.” siger Nicolaj Bertel Riber, formand for Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsudvalget i Dragør.

Tænketanken mødes løbende og har en dynamisk dagsorden. Næste møde er på fredag.

Én indgang til Jobcenteret

En af de ting man allerede arbejder på er, at Tårnby-Dragør Jobcenter reelt opleves, som om der er én indgang for virksomhederne, så deres medarbejdere kan hjælpes ordentligt videre. 

Dertil kommer, at Jobcentret har fokus på muligheder for hurtigst muligt at løfte eller fjerne eventuelle barrierer for virksomhederne og i det hele taget at bidrage yderligere til opkvalificering af medarbejderne til fx andre brancher.