Del artiklen:
BKF mener, at der bør skabes incitament til at tænke kunstnerne med i den grønne omstilling. Vejle Kommune er allerede i gang. Her inddrages kunstnere i udformningen af byens klimasikring, bl.a. i idékonkurrencen ‘Kanten’.
BKF mener, at der bør skabes incitament til at tænke kunstnerne med i den grønne omstilling. Vejle Kommune er allerede i gang. Her inddrages kunstnere i udformningen af byens klimasikring, bl.a. i idékonkurrencen ‘Kanten’. - Foto: BKF

Billedkunstnernes Forbund (BKF) har en plan for, hvordan billedkunst kan bidrage til kickstarten af samfundet, og et bud er en pulje som incitament til nye kunstprojekter i kommunerne.

Af Lene Vind, [email protected]

“Giv flere borgere muligheder for at møde den professionelle billedkunst i hverdagen ved at etablere en særlig Covid-19-pulje til kommuner og privat erhvervsliv, der medfinansierer f.eks. 50 procent af budgetterne og dermed skaber incitament til igangsættelse af nye kunstprojekter.”

Således lyder det første af ni forslag til, hvorledes billedkunst kan bidrage til genåbningen  ad samfundet. Planen Kunsten under COVID-19 er udarbejdet af BKF’s bestyrelse og sekretariat i maj 2020.

De omtalte kunstprojekter kan være i for eksempel skoler, plejehjem, biblioteker, kulturhuse, idrætsanlæg og andre kommunale bygninger samt offentlige digitale platforme. Og i virksomheder, butikker, indkøbscentre og generelt i de liberale erhverv.

”Vi står midt i en økonomisk krise, der for kunstens vedkommende er helt uden sidestykke. Derfor er det afgørende, at kulturministeren og Folketingets politikere aktivt prioriteter billedkunsten, når samfundet begynder at åbne igen,” siger Nis Rømer, formand for Billedkunstnernes Forbund i en pressemeddelelse.

Politikerne er interesserede

Politiken har foretaget en rundringning til en række af folketingets kulturordførere, og den viser, at politikerne er positive over for de ni forslag, som også fradrag for kunstkøb, en betaling for visning af kunstværker i det offentlige rum samt et praktikforløb for nyuddannede kunstnere.

”Det er rigtig fornuftigt at koble sig på tiltag, der er sat i gang for at skubbe til økonomien og få vekslet den passive kompensation til aktivt arbejde. Det tror jeg også, kunstnerne synes. De drømmer jo ikke om at sidde og fise den af på støttekroner, de brænder for at lave kunst,” siger Zenia Stampe, Radikale Venstres kulturordfører til Politiken.

Flere politikere er interesserede i ideerne om at tænke kunst ind i renovering af almene boliger og kunstnernes medvirken i den grønne omstilling. Charlotte Broman Mølbæk (SF) peger på, at det kunne være interessant, hvis man ude i kommunerne indgår samarbejder med kunstnere, der for eksempel kan være med til at forskønne solcelletag eller vindmøller.

Kulturminister Joy Mogensen (S) hilser de ni forslag velkommen.

”Forslagene fra Billedkunstnernes Forbund er input, jeg vil tage med mig. Også når jeg taler med mine ministerkollegaer – for flere af forslagene vedrører forhold, der ligger uden for Kulturministeriets område”, skriver hun i en mail til Politiken.

”Jeg kan kun opfordre til, at andre også kommer med ideer til, hvordan kunst- og kulturlivet kan finde nye veje i denne her specielle tid. Heldigvis ser vi rigtig mange gode eksempler på dette,” skriver ministeren.

Her henviser ministeren højst sandsynlig til det nye initiativ ”Sammen om kunsten”, hvor Statens Kunstfond, Kulturministeriet og en række private fonde i samarbejde støtter kunstoplevelser og nye kulturformater under covid-19.