Del artiklen:
(Arkiv)
(Arkiv) - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

En fjerdedel af eleverne i 10. klasse fortryder valget af det ekstra skoleår, viser ny rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut. Venstre vil genoplive debatten om, hvad der skal ske med 10. klasse.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Mange 10. klasseelever mener ikke, at de får nok ud af det valgfri sidste år af grundskolen.

I en ny rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) svarer 23 procent af eleverne i de såkaldt ordinære 10. klasser – dvs. primært de kommunale tilbud og ikke efterskolerne – at de ikke ville vælge 10. klasse igen, hvis de fik valget.

Det skriver Politiken Skoleliv.

En række elever oplever ikke, at tilbuddet er fagligt godt nok, siger chefkonsulent Mia Uth Madsen fra EVA.

– De mere utilfredse elever fortæller om et tilbud, hvor de ikke oplever et inkluderende læringsmiljø med gode relationer til lærere, hvor de ikke oplever, at undervisning er tilpasset deres faglige niveau, og hvor skoledagen ikke opleves varieret. Det tyder på, at tilbuddet – for disse elever – ikke er godt nok, siger hun til Politiken Skoleliv.

Rapporten viser dog samtidig, at over halvdelen af eleverne oplever et fagligt løft i 10. klasse, særligt de svageste, ligesom 63 procent af eleverne bliver mere afklaret i forhold til valg af ungdomsuddannelse.

Svært at løfte på et år

Ifølge Henning Rasmussen, der er formand for Landsforeningen af 10. klasseskoler, kan det være vanskeligt at løfte skoletrætte elever i løbet af et enkelt skoleår.

– Hvis de i forvejen kommer med en skolemæthed, kan det godt være svært at finde motivationen, selv om hverdagen er mere varieret, mere inkluderende og mere differentieret, end de har været vant til, siger han.

Hos KL erkender formand for Børne- og Undervisningsudvalget, Thomas Gyldal Petersen (S), at 10. klasse kan forbedres flere steder.

– F.eks. kan vi se nærmere på vejledningsdelen, hvor noget kan tyde på, at vi skal have flere elever igennem et praktikophold, da det er en hjælp til deres overvejelser om videre uddannelse og arbejde, siger han, der også er borgmester i Herlev.

10. klasse som start på en ungdomsuddannelse

I 2018 foreslog Venstre – mens partiet sad i regering – at flytte de kommunale 10. klasser over på erhvervsskolerne.

Den nye rapport fra EVA viser, at der er “alt for mange”, som sidder tilbage med oplevelsen af, at de skulle have brugt deres tid på noget andet, mener Venstres undervisningsordfører og tidligere undervisningsminister, Ellen Trane-Nørby.

– Det understreger, at vi igen skal have diskussionen om, hvad 10. klasse skal være. I Venstre mener vi, at 10. klasse skal være starten på ungdomsuddannelserne i stedet for en afslutning på grundskolen. Det var derfor, vi foreslog at få 10. klasserne koblet op på et ungdomsuddannelsesmiljø, siger hun til Politiken Skoleliv.

Socialdemokratiets undervisningsordfører, Jens Joel, kalder Venstres forslag “et skridt i den rigtige retning”, men der er brug for at sætte tidligere ind i folkeskolen, understreger han. Ordføreren hæfter sig ved, at hovedparten af eleverne i EVA’s undersøgelse er tilfredse.

– Man skal huske, at tre fjerdedele har været glade for det. Men indtil vi har en 10. klasse, som alle elever oplever, at de får noget ud af, skal vi ikke læne os tilbage og være tilfredse, siger han.

Læs hele rapporten fra EVA via linket her.