Del artiklen:

Med coronakrisen får vi også nye styringsudtryk. Skoleleder Maike Raahauge skriver om typer af coronadeadlines. Har du fx hørt om deadlines kaldet boomerang eller sprinten?

Af Maike Raahauge, Skoleleder,

Det vælter ind med opgaver fra mange forskellige kanaler og alle sammen med deadlines. Nogle deadlines bliver overskredet, og så kommer der bare en rykker – måske – og andre får man en sms fra sin chef om, at det er nu! 

Der er altid forskellige deadlines, de bløde, de hårde, dem man selv sætter, dem der kommer med årets almindelig gang. 

Coronadeadlines er en skæv størrelse, og det er ikke altid gennemskueligt, hvad man har med at gøre, og hvem der er interessent. Og hvem der bestemmer hvilken slags deadline, man har med at gøre. Alle vil gerne være behjælpelig og har en vis forståelse for, at man er presset. Lige indtil den forståelse ikke er der mere.

Coronadeadlines kan man ligesom dele op i tre.

  1. Sprinten. Den slags skal bare svares på med det samme, for den deadline er glemt, når man når til næste mail. Tit med denne slags opgave tænker jeg, at det her har jeg svaret på mange gange, og det kan eksempelvis være antallet af lektioner i nødundervisningen. 
  2. Maratonen. Eksempelvis neverending retningslinjer, der ikke virker til at have nogen ende undervejs, og målet ikke kan ses, men en dag bliver jeg nok spurgt, hvordan jeg gennemførte. 
  3. Stafetten, hvor du ikke kan besvare et spørgsmål – og dermed overholde din deadline – før Gud og hver mand er hørt. Det handler rigtig ofte om rengøringsartikler. 

Der er en sidste slags, der egentlig i sin grundform kan indeholde hver af de tre andre slags deadlines. Boomerangdeadlinen. Det er dem, der bare hele tiden vender retur, fordi noget ikke er udfyldt korrekt. Udfordringen er hele tiden at vide hvilken slags deadline, jeg har med at gøre?