Del artiklen:
(Arkiv)
(Arkiv) - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Bedre vejledning og enklere sagsbehandling kan give en kort behandlingstid for seniorpension. Ekspert peger på mangelfuld vejledning i gammel ordning.

Af Fagbladet 3F,

Den nye seniorpension, som trådte i kraft 1. januar i år, har ført til flere tilkendelser, meget hurtigere end den gamle ordning.

Tal viser, at kommunerne i gennemsnit bruger to til tre måneder på at behandle en sag om seniorpension.

Det viser en rundspørge, som Fagbladet 3F har foretaget blandt de 20 største danske kommuner.

Det er dog forskelligt, hvor hurtige kommunerne er til at træffe en afgørelse i sagen om seniorpension. I nogle kommuner tager det en måned, imens det i andre tager fire måneder.

I Frederiksberg Kommune bruger man cirka tre måneder til at træffe en afgørelse, fra når kommunen modtager den første henvendelse om seniorpension, indtil der er truffet en afgørelse.

– En pæn del af ansøgerne om seniorpension kan afgøres meget hurtigt, da man har alle oplysninger til stede med det samme, siger John Klausen, professor på Juridisk Institut ved Aalborg Universitet.

To en halv uge til behandling

Det tager omkring en måned til halvanden at få indsamlet de dokumenter, som danner grundlag for at ansøge om seniorpension. Du skal blandt andet kunne dokumentere, at du har arbejdet mindst 27 timer om ugen i 20-25 år, og at du har varig, nedsat arbejdsevne.

For Frederiksberg Kommune tager det i gennemsnit to en halv uge at behandle en ansøgning, når oplysningerne er indsamlet.

Til sammenligning tager det kommunen 5-7 uger at beslutte, om borgeren skal tilkendes en almindelig førtidspension. De sager er mere komplekse, og der er flere dokumenter, siger Johnny Madsen, arbejdsmarkedschef i Frederiksberg Kommune til Fagbladet 3F.

– Grundlaget for en seniorpension er enklere end for både den tidligere seniorførtidspension og den almindelige førtidspension. Det skyldes især, at målgruppen er relativt begrænset, så når man først kan dokumentere, at man lever op til lovpligtige krav, er vi hurtige til at træffe selve afgørelsen, siger han.

Den nye seniorpensionsordning erstattede den omdiskuterede seniorførtidspensionsordning. Et af problemerne var, at den gamle ordning ikke levede op til de forventninger, man havde fra politisk side.

– Der var jo overraskende få tilkendelser af seniorførtidspensionen i forhold til, hvad man forventede, siger John Klausen.

Fire gange så mange ansøgere

Seniorførtidspensionen oplevede dog en form for genoplivning i 2019, hvor tal viste, at der var blevet tilkendt 800 nye seniorførtidspensioner i løbet af årets første ni måneder.

Det gav anledning til en ny forhandling. Resultatet blev seniorpensionen, som sidste forår blev forhandlet på plads på Christiansborg. Omtalen fik vækket interessen blandt ansøgerne. I det sidste kvartal af 2019 fik kommunerne nemlig fire gange så mange ansøgere end hidtil.

Ifølge professor og ekspert i socialret John Klausen kan der kun være én forklaring på den udvikling.

– Kommunernes vejledning til borgerne om seniorførtidspensionen har tidligere været mangelfuld, siger han.

Seniorpensionen er ligesom seniorførtidspensionen en ordning, man selv skal ansøge om. Det er ikke en sag, kommunen selv starter – det står borgeren selv for.

– Derfor er det afgørende, at borgeren får den korrekte vejledning, siger John Klausen.

Næstformand og socialpolitisk ansvarlig i 3F, Tina Christensen, er glad for, at kommunerne har taget så godt imod den nye seniorpensionsordning.

– Det er rart, at se, at sagerne bliver behandlet hurtigt. Der har heller ikke været tvivl om, at der har været en politisk vilje både på Christiansborg og i kommunerne til at få ordningen til at fungere, siger Tina Christensen.

Hun håber, at de erfaringer bliver båret med over, når politikerne skal diskutere evalueringen af fleksjob og førtidspensionsreformen.

Fra første januar 2021 overdrager kommunerne ansvaret for seniorpension til Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP).