Del artiklen:
Fagbevægelsen er enig med KL i, at der kan komme fyring på tale, hvis en kommunalt ansat vælger at rejse til et land, som myndighederne fraråder at besøge. (Arkiv)
Fagbevægelsen er enig med KL i, at der kan komme fyring på tale, hvis en kommunalt ansat vælger at rejse til et land, som myndighederne fraråder at besøge. (Arkiv) - Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Fagforeninger og arbejdsretsekspert er enige med KL i, at der kan komme fyring på tale, hvis en kommunalt ansat vælger at rejse til et land, myndighederne fraråder at besøge.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Det er helt ok, at chefen på kommunekontoret blander sig i, hvor medarbejderne holder sommerferie i år. Det mener både KL og fagforeninger.

KL har sendt nye retningslinjer ud til landets kommuner, hvor foreningen understreger, at kommunens ansatte skal 14 dage i karantæne for egen regning, hvis de rejser ud til en destination, som Udenrigsministeriet fraråder.

Og nok så vigtigt: Hvis det giver for store problemer på jobbet, når medarbejderen kommer tilbage til kollegerne, kan man risikere en fyreseddel.

Det skriver DR Fyn.

Odense Kommune skriver i et brev til kommunens ansatte, at ferien ‘kan medføre ansættelsesretlige konsekvenser’ – altså en fyring i yderste konsekvens.

Og det er kommunen i deres gode ret til at gøre, hvis anbefalingerne trodses. Det er blandt andre pædagoger, som skal kende til regler og retningslinjer:

“Det kan provokere nogle, men det siger også noget om vigtigheden af det,” forklarer Rikke Hunsdahl, der er formand for pædagogerne i BUPL på Fyn:

“Pædagogerne har et kæmpe samfundsansvar over for børn, forældre og bedsteforældre, for de kan føre smitten videre til børn og kolleger.”

HK er enige i den vurdering:

“Det er et spørgsmål om at passe på de borgere, som de har kontakt med i kommunerne,” siger Karina Skovgaard Jørgensen, der er sektorformand for HK Kommunal i Region Midt.
Ekspert: Konsekvenser for beslutning om at rejse

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) repræsenterer over en million lønmodtagere, og herfra lyder der rosende ord til KL for udmeldingen.

“Det er fornuftigt, at man på forkant har informeret medarbejderne, så der ikke er noget at være i tvivl om,” lyder det fra advokat i FH Jeppe Brink Wahl.

En ekspert i arbejdsret siger til DR Fyn, at kommunerne ikke kommer i problemer, hvis de fyrer medarbejdere på en baggrund. Offentligt ansatte må nemlig tage konsekvenserne af egne beslutninger:

“Det er den ansattes ansvar og dermed også risiko at levere sin arbejdskraft. Det er strengt taget det, man kalder ‘ulovlig udeblivelse,’” siger jurist Christian Højer Schøler fra Syddansk Universitet og uddyber:

“Arbejdsgiver kan ikke gøre noget indgreb i den personlige frihed, men den ansatte må tåle eftervirkningerne af deres beslutning.”