Del artiklen:
Børnene fra Bondegården i Vinde Helsinge hjælper med at samle lerkar på museet.
Børnene fra Bondegården i Vinde Helsinge hjælper med at samle lerkar på museet. - Foto: Museum Vestsjælland.

En ny udstilling skal lære 15.000 børn rundt i Danmark om deres egen bys historie. Nordea-fonden støtter et nationalt udviklingsprojekt for de 4-6-årige børn med 2,85 millioner kroner.

Af Lene Vind, [email protected]

Forstår børnehavebørnene deres lokale historie? Og at de selv er en del af den? Det får de nu mulighed for, når Museum Vestsjælland og Vardemuseerne, med støtte fra Nordea-fonden, lancerer projektet “Mig og min by”. 

Målet er at 15.000 børn deltager i projektet på landsplan og bliver rustet til at være kulturelle medborgere i deres lokalmiljø.  

”Det handler om at anerkende børnene som kulturelle medborgere, der har lige så meget ret til at møde deres lokale kulturhistorie i øjenhøjde, som de voksne har,” siger Marlene R. H. Kramm, undervisnings- og udviklingsansvarlig, Skoletjenesten, Museum Vestsjælland.

Udstilling i øst og vest

Børnene skal være med til at lave udstillingen sammen med deres lokale museum. Det bliver en udstilling, som de kan lege og sanse sig igennem, og som samtidig åbner op for et nyt blik på deres by, og det historiske fællesskab de er en del af. 
Udstillingen produceres i to ens sæt, som cirkulerer sideløbende i Øst- og Vestdanmark og når ud til foreløbig ti lokalmuseer. Udstillingen åbner på Kalundborg Museum og i Varde i foråret 2021.

”Museer er indrettet med fokus på de voksne. Der er måske et børnehjørne eller en aktivitetsdel, men det meste er for voksne. Når det kommer til de små børn, går udstillingerne ofte ‘hen over hovedet på dem’ – både på indholdssiden, men også rent fysisk. Det vil vi lave om på,” siger Eskil Vagn Olsen, museumsdirektør, Museum Vestsjælland.

Indsigt i egen by gennem leg og læring

Udstillingen skal suppleres af en aktivitets- og fortællebog, som kan anvendes i forbindelse med et forløb på museet med en museumsformidler, en pædagog eller på egen hånd. Gennem leg og læring skal børnene få nye opfattelser og fornemmelser af deres by, sig selv og hinanden.

”Mig og min By giver flere børn mulighed for at opdage den nære kultur inden for på byens museum eller på ture i det fri,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Han glæder sig til at følge samarbejdet mellem børnehaverne og lokalmuserne – og ikke mindst at høre om børnenes oplevelser,

Udstillingen produceres i to ens sæt, som cirkulerer sideløbende i Øst – og Vestdanmark og når ud til foreløbig 10 lokalmuseer. Udstillingerne skal vises skiftevis på Kalundborg Museum, Slagelse Museum, Vardemuseerne, Museum Lolland-Falster, Museum Thy, Museum Østjylland, Middelfart Museum, Roskilde Museum, Frederikssund Museum og Ringkøbing-Skjern Museum i perioden 2021-2025.