Del artiklen:
Borgmestrene i Vallensbæk Kommune, Henrik Rasmussen (t.v.) og Ole Bjørstorp, Ishøj Kommune er enige om, at det forpligtende samarbejde kommunerne imellem ikke fungerer.
Borgmestrene i Vallensbæk Kommune, Henrik Rasmussen (t.v.) og Ole Bjørstorp, Ishøj Kommune er enige om, at det forpligtende samarbejde kommunerne imellem ikke fungerer.

To borgmestre glæder sig. Men byrådspolitikere og medarbejdere er bekymrede, hvis det forpligtende kommunale samarbejde mellem Ishøj og Vallensbæk ophører.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Siden kommunalreformen i 2007 har Ishøj og Vallensbæk på den københavnske vestegn været pålagt at varetage opgaver for hinanden. Ishøj har taget sig af genoptræning, det specialiserede socialområde, specialundervisning samt natur- og miljøområdet, mens Vallensbæks jobindsats og Jobcenter har taget sig af begge kommuners ledige.

Men i den nye udligningsreform indgik et punkt, som løser kommunerne fra det forpligtende kommunale samarbejde allerede 1. januar 2021, hvis de ønsker det.

Det vakte straks begejstring på de to borgmesterkontorer, der i maj kaldte det en ‘glædens dag’, for der hersker gensidig utilfredshed med nogle af de opgaver, den anden kommune udfører.

Derfor har byrådet i Ishøj Kommune vedtaget et høringssvar til Social- og Indenrigsministeriet, hvor flertallet i byrådet “hilser det velkomment”, at det forpligtende samarbejde bliver afskaffet.

Borgmestrenes samarbejde fungerer ikke

Men det er ikke alle politikere, der mener,  det er en god idé.

To Venstrepolitikere i Ishøj mener nemlig, at hele processen er gået for stærkt og er funderet i dårligt samarbejde mellem borgmestrene, skriver Sjællandske Sydkysten.

Ole Beckmann (V) og Pia Skourup (V) i Ishøj har derfor sendt deres eget høringssvar til Social- og Indenrigsministeriet.

“Man har ikke analyseret konsekvenserne af en afskaffelse af det forpligtigende samarbejde. Hverken økonomisk, i forhold til personalet eller fagligt. Man har ikke engang analyseret, hvad det kommer til at koste. Det kan hurtigt blive et tocifret millionbeløb for begge kommuner,” siger Ole Beckmann.

Han mener, at det er de to borgmestre – Vallensbæks Henrik Rasmussen (K) og Ishøjs Ole Bjørstorp (S) – og deres samarbejde, den er gal med – ikke administrationernes:

“Samarbejdet fungerer faktisk fint i praksis. Det bliver faktisk løst rigtigt tilfredsstillende, og man burde bibeholde samarbejdet. Det er galimatias at splitte det op, jeg synes, man som ansvarlig for disse ting bør analysere, hvad der er det mest hensigtsmæssigt økonomisk, fagligt og for medarbejderne,” siger Ole Beckmann til Sjællandske Sydkysten.

Medarbejderne er utrygge

Hvis samarbejdet ophører, bliver medarbejderne også delt. Det betyder, at medarbejdere med specielle kompetencer og specialviden enten kommer til at sidde i Vallensbæk eller Ishøj, og dermed er der fare for, at viden og kompetencer mistes.

Det har fået repræsentanter fra de berørte medarbejderes fagforbund til at råbe op i et høringssvar. Her udtrykker de bekymring for skilsmisseplanerne.

“Ved et ophør af samarbejdet vil der være brug for den samme mængde af viden og specifikke kompetencer, men fordelt på færre medarbejdere. Det få den betydning, at der forholdsmæssigt vil være behov for flere medarbejdere for at sikre den fornødne viden,” skriver medarbejderne ifølge Sjællandske Sydkysten.