Del artiklen:

Hvis alle landets kommuner havde lige så lave omkostninger til administration som de ti billigste, så ville kommunerne samlet spare 7,9 milliarder kroner. Det viser nyt ‘benchmark’ fra Social- og Indenrigsministeriet.

Af Arne Ullum, [email protected]

Borgerne i de danske kommuner kunne samlet få ekstra service eller skattelettelser for 7,9 milliarder kroner, hvis alle danske kommuner havde lige så lave administrationsomkostninger som de ti kommuner med de laveste administrationsomkostninger – og det er vel at mærke efter der er taget højde for kommunernes rammevilkår.

Det viser en analyse, som NB-Økonomi har udarbejdet på baggrund af netop offentliggjorte tal fra den uafhængige benchmarkenhed under Social- og Indenrigsministeriet (som blandt andet har KL i bestyrelsen).

Ifølge to socialdemokratiske borgmestre – blandt topti-kommunerne der bruge mindst på administration – kan man godt drive en kommune med en administration, som kun bruger omkring 85 procent af landsgennemsnittet, når benchmarket korrigerer for den administrative byrde på grund af rammevilkår..

Borgmester: Kommunerne har i mange år ligget for højt på administration

De ti mest omkostningseffektive kommuner brugte i 2019 blot 85,4 procent af landsgennemsnittet på administration. Holbæk Kommune ligger endnu lavere med administrationsomkostninger på blot 82 procent af landsgennemsnittet.

Kommunen gennemførte fra 2013 til 2017 dramatiske nedskæringer i administrationsomkostninger, og selvom borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) i dag erkender, at man nok “gik lige lovligt langt” i forhold til at sikre et godt arbejdsmiljø, så er hun godt tilfreds med, at kommunen ligger som en af landets billigst administerede kommuner.

“Kommunerne har i rigtig mange år ligget for højt på administrationsomkostningerne, og det mener jeg ikke nødvendigvis er sundt for en kommune,” siger Christina Krzyrosiak Hansen til NB-Økonomi.

Hun peger særligt på unødvendigt stort forbrug af eksterne konsulenter.

Lolland Kommune ligger lige en procent (81 procent) under Holbæk i administrative omkostninger, og er dermed landets billigst administrerede kommune. Også her mener borgmester Holger Schou Rasmussen (S), at kommunen fungerer udmærket på trods af de lave omkostninger.

“Det går fint, og jeg er tilfreds med det niveau, vi har. Vi har været nødt til at finde mere effektive måder at administrere på,” siger Holger Schou Rasmussen med henvisning til kommunens mangeårige økonomiske problemer.

Han mener samtidig, at ministeriets nye benchmark dementerer påstanden om, at de kommuner, som får meget i kommunal udligning som eksempelvis Lolland, driver deres kommuner mindre effektivt end andre.

Læs hele historien her (kræver abonnement):

Læs også:
Benchmark: Kommunerne kan spare 7,9 milliarder på administration