Del artiklen:
Søholt ved Maribo blev nomineret som Danmarks Smukkeste Herregård 2018. Flere tider forenes i herregårdsanlægget Søholt, der ligger helt op af Maribo Sø. Stedets smukke, hvide hovedbygning med svungne gavle er opført i 1804, men grundigt ombygget i midten af 1800-tallet i historicistisk stil. Øst for hovedbygningen ligger en af de mest velbevarede barokhaver anlagt i 1690’erne efter fransk forbillede med stramme alléer og stier, omkranset af figurklippede hække. Haven blev renoveret i 2009 og der er adgang for offentligheden. På den anden side af vejen ligger en række imponerende driftsbygninger i røde mursten bygget omkring 1920. Kilde: Historiskehuse.dk
Søholt ved Maribo blev nomineret som Danmarks Smukkeste Herregård 2018. Flere tider forenes i herregårdsanlægget Søholt, der ligger helt op af Maribo Sø. Stedets smukke, hvide hovedbygning med svungne gavle er opført i 1804, men grundigt ombygget i midten af 1800-tallet i historicistisk stil. Øst for hovedbygningen ligger en af de mest velbevarede barokhaver anlagt i 1690’erne efter fransk forbillede med stramme alléer og stier, omkranset af figurklippede hække. Haven blev renoveret i 2009 og der er adgang for offentligheden. På den anden side af vejen ligger en række imponerende driftsbygninger i røde mursten bygget omkring 1920. Kilde: Historiskehuse.dk - Foto: Historiskehuse.dk

Hvor tager vi hen, hvis vi leder efter skønhed og ånd i Danmark? Organisationen Historiske Huse har samlet 20 af de steder, som danskerne har kåret til Danmarks smukkeste steder.

Af Lene Vind, [email protected]

Færre danskere vælger at rejse til Italien eller Frankrig denne sommer på grund af corona-krisen, derfor vil danske turistattraktioner måske trække lidt mere i år. Og hvorfor ikke vælge at besøge  Danmarks smukkeste landsbyer, købstæder, herregårde, bondegårde og vandmøller? 

De seneste syv år har foreningen Historiske Huse ladet danskerne kåre Danmarks smukkeste steder og disse steder er nu med i en guide med 20 af dem, der er nominerede eller vindere i konkurrencerne.

De skønneste miljøer

De 20 attraktioner er udvalgt blandt 110 vindere og nominerede kandidater i  rækken af  konkurrencer for historiske bygninger og miljøer med titlen ”Danmarks Smukkeste,” som Historiske Huse har stået bag siden 2011.

“Vi har været i en ekstraordinær situation på grund af Corona, hvor mange har tilbragt flere timer end normalt i den danske natur. Så måske er det også denne sommer, man skal opleve nogle af de mange kulturhistoriske vidnesbyrd om danmarkshistorien, der ligger strøet ud over hele landet,” siger Birthe Iuel, præsident for Historiske Huse, til JydskeVestkysten i et interview.

Hun nævner for eksempel den historisk vandmølle Hellebæk Hammermølle, der engang forsynede den danske hær med geværløb, en kæmpe vestjysk klitgård, Bankgaard eller Fjordgaarden ved Husby, som var med i Carl Th. Dreyers film ’Ordet,’ eller en af vores største renæssance-herregårde Voergaard i Vendsyssel, som ud over at være et imponerende fæstningsværk også rummer en kunstsamling i verdensklasse.

Læs om alle 20 udvalgte købstæder, landsbyer, bondegårde, herregårde og møller her.