Del artiklen:
(Arkiv)
(Arkiv) - Foto: Michael Bothager/MIBO/Ritzau Scanpix

Antallet af danskere med en privat lønforsikring slår ny rekord, viser opgørelse fra Forsikring & Pension. Ringere dagpenge-dækning gør lønsikringer attraktive, lyder vurdering.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

På trods af, at den danske ledighed før coronakrisen var lav, steg antallet af danskere med en arbejdsløshedsforsikring til nye højder i 2019.

Det viser en opgørelse fra Forsikring og Pension, skriver A4 Arbejdsliv.

Således viser den nye opgørelse, at knap 334.000 danskere sidste år var omfattet af en kollektiv eller individuel lønforsikring. Det er en stigning på knap 24.000 personer i forhold til 2018.

Ifølge brancheforeningen Forsikring & Pension skal en del af forklaringen på det stigende antal løn-forsikrede danskere findes i en generel frygt for, at dagpengene ikke slår til, hvis jobbet forsvinder.

– I de seneste år været der været massivt fokus på, at mange står overfor en solid nedgang i indtægten, hvis de mister jobbet og må gå på dagpenge, siger Karina Ransby, underdirektør i brancheforeningen Forsikring og Pension til A4 Arbejdsliv.

– Der er nok ingen tvivl om, at det har været med øge interessen for, og i sidste ende sætte skub i salget af lønforsikringer, tilføjer hun.

I løbet af det seneste årti er antallet af lønmodtagere med en lønforsikring mere end tredoblet. Således var det kun 96.000 danskere, der i 2009 havde valgt at tegne en lønforsikring.

Den uafbrudte vækst i antallet af danskere med lønforsikring har i flere omgange fået dele af fagbevægelsen til at tænde for de røde alarmlamper.

I Fagbevægelsens Hovedorganisation ser man udviklingen som et tegn på, at dagpengesystemet er under alvorligt pres, og at der på sigt er risiko for, at store dele af de danske lønmodtagere siger farvel til a-kassen.

– Som lønmodtager med en rimelig løn kan man lige nu konstatere, at ens dagpenge hvert år bliver mindre og mindre værd. Hvis det fortsætter, så kan vi stå i en situation, hvor et flertal af danskernes synes, at det at være medlem af en kasse er en unødig omkostning, siger Ejner K. Holst, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation til A4 Arbejdsliv.

Laust Høgedahl, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, kalder fagbevægelsens bekymring for “reel og velbegrundet”.
Ifølge forskeren er balancen i dagpengesystemet sikret ved, at alle lønmodtagere betaler lige meget til ordningen uanset indtægt, og risiko for ledighed.

Den balance kan tippe, hvis de højest lønnede danskere vælger at forlade ordningen til fordel for private forsikringer.

– Så vil dagpengesystemet kun holde hånden under, men også kun være finansieret af de lønmodtagere, der har de laveste lønninger og størst risiko for blive fyret. Det vil højst sandsynligt være et system, der vil ende med at blive ekstremt dyrt for både den enkelte og for staten, siger Laust Høgedahl.