Del artiklen:
Nymindegab Museum
Nymindegab Museum - Foto: Vardemuseerne

Danmarks første kulturhistoriske kunstmuseum i Vestjylland er netop genåbnet og gæsterne i Nymindegab Museum kan høre sig frem til viden om en glemt kunstnerkoloni, for der er ingen tekster på museet.

Af Lene Vind, [email protected]

Nymindegab Museum er udviklet af Vardemuseerne, som også står bag temamuseet Tirpitz, der sidste år trak over 200.000 besøgende til Blåvand. Fra Tirpitz kommer også fraværet af tekst på museet. Gæsterne vil i stedet blive ledt rundt ved hjælp af de udleverede lydguides.

Det nyrenoverede Nymindegab Museum slog onsdag dørene op for første gang.Museet fortæller den glemte historie om, hvordan et lille fiskerleje længst mod vest i slutningen af 1800-tallet blev til et paradis for store danske kunstmalere som den senere skagensmaler, Laurits Tuxen.

På museet træder gæsterne ind i forskellige scenografier med lydguider på oprindelig vestjysk dialekt i ørerne. I kunstnerens atelier bliver et af Laurits Tuxens værker genskabt for øjnene af gæsterne, og i esepigernes hus kan de modigste lugte til Nymindegab anno 1879: Kogt tran.

”På Nymindegab Museum er traditionelle beskrivelser af malerier lagt på hylden. Gæster vil i stedet kunne se, høre og lugte, hvordan livet var som kunstmaler, fisker, esepige og turist på den jyske vestkyst i slutningen af 1800-tallet,”siger Claus Kjeld Jensen, direktør for Vardemuseerne.

Fokus i udstillingerne er den natur og det slidsomme liv ved havet, der fik Laurits Tuxen til at rejse på tværs af landet og følge et tilsandet hjulspor til Nymindegab.

”I udstillingerne ser vi på de mystiske, tilrejsende kunstnere og badegæster med vestjyske øjne – og på de indfødte med den civiliserede københavners blik. Vi må erkende, at det i høj grad var tilrejsende østfra, der lærte os vestjyder at sætte pris på vores eget landskab,” siger Claus Kjeld Jensen.

Fakta

  • Nymindegab Museum har to faste udstillinger: Kunstmalerens Nymindegab og Friland. 
  • Førstnævnte fortæller historien om Laurits Tuxen, mens Friland med udgangspunkt i blandt andre badegæster og den lokale tømrer fokuserer på hverdagslivet i området i 1800-tallet.
  • Museet åbner med særudstillingen ”Nymindegabmalerne”, der går i dybden med malere, som kom forbi egnen i slutningen af 1800-tallet. Der bliver udstillet værker af: Vilhelm Th. Fischer, Carl Trier Aagaard, Johannes Larsen, Oscar Matthiesen, Christen Lyngbo og Maria Thymann.
  • Nymindegab Museum har været lukket siden oktober 2019. Tiden frem til nyåbningen er blevet brugt til både at renovere bygningerne og genudvikle udstillingerne.

Kilde: Ritzau/ Varde Museerne.