Del artiklen:
- Foto: realdania.dk

En gruppe af lokale borgere kastede i 00’erne deres kærlighed på den gamle nedrivningstruede maltfabrik i Ebeltoft og satte sig for at redde den. I dag er bygningen forvandlet til et center for kultur, kunst og kreative erhverv.

Af Lene Vind, [email protected]

Når kulturminister Joy Mogensen (S) i dag indvier Maltfabrikken i Ebeltoft sammen med repræsentanter fra de største fonde og foreninger bag projektet, vil historien blive fortalt om den gamle fabriks forvandling fra et sted, hvor malten flød fra 1861 til 1998, til et meget synligt kulturcenter fyldt med fællesskabsskabende aktiviteter. Og forvandlingen er sket takket været lokale ildsjæle.

Historie er, at på initiativ af en gruppe lokale ildsjæle blev Maltfabrikken overtaget af en nystiftet fond med det formål at rejse midler til en gennemgribende restaurering og ombygning.

De første midler kom fra private bidragydere og salg af folkeaktier. Senere opstod et samarbejde med de store fonde: Realdania og A.P. Møllerfonden.

Syddjurs Kommune købte sig ind i projektet med et ønske om at fusionere bibliotek, museum og byhistorisk arkiv, og en aftale med Statens Kunstfond sikrede, at Maltfabrikken blev hjemsted for Danmarks nye internationale artist residency.

Alt i alt blev der indsamlet 165 mio. kroner og efter 10 års arbejde, står Maltfabrikken i dag er et multifunktionelt mødested med kunst, kultur og erhverv.

”Jeg er taknemmelig og meget glad for, at fonde og private mennesker har troet på og støttet vores ideer om at renovere, bygge og udvikle den gamle, frønnede fabrik. De majestætiske, røde bygninger er forvandlet til en levende erhvervs- og kulturfabrik for mennesker i alle aldre”, siger  Dagmar Brendstrup, formand for Fonden Den Ny Maltfabrik, i en pressemeddelelse forud for indvielsen.

Nye funktioner i gamle bygninger

Af de 165 mio. kroner, renoveringen og videreudviklingen af Maltfabrikken har kostet, kommer 44 mio. kroner fra Realdania, som også har været en nær samarbejdspartner i forløbet omkring arkitektkonkurrencen, der blev vundet af Praksis Arkitekter og Kristine Jensens Tegnestue.

”Maltfabrikken er et enestående eksempel på, hvordan vi kan genanvende gamle industribygninger og -anlæg til nye funktioner. Funktioner, som understøtter lokale fællesskaber, og som tiltrækker aktivitet og liv, ” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Kulturgave til hele Østjylland

Maltfabrikken rummer mange forskellige aktiviteter: Udstillingsmuligheder, butikker, koncertsted, kreativt værksted, bibliotek, kreative arbejdsfællesskaber, turistinformation, artist in residence-boliger, kulinariske oplevelser, topmoderne folkebibliotek, mikrobryggeri og et ungdomskulturhus.

”Med Maltfabrikken får Syddjurs Kommune et kulturelt kraftcenter af den slags, som på én gang beriger sit lokalområde og knytter forbindelser til hele Østjylland, ja til langt ud over landets grænser,” siger borgmester Ole Bollesen (S).

Han fremhæver desuden, at den nytænkte fusion af bibliotek, museum og arkiv, viser en helt ny vej for formidling af historie og kultur.

“Maltfabrikken er skabt af samarbejde og fællesskab – mellem kultur- og erhvervsliv, mellem privat og offentligt og mellem alle de mange borgere, organisationer og bidragydere, der har gjort det hele muligt,” siger borgmesteren.

Maltfabrikken anno 2020 huser:

• M8 – arbejdsfællesskab
• BMA – fusioneret bibliotek/museum/arkiv
• LUNDBERGS SPISEHUS
• BREWPUB/MIKROBRYGGERI med eget malteri
• KULTURLOFT – spillested og moderne forsamlingshus
• CHAMPAGNE PONY CLUB – designshop
• Malt AIR – internationalt artist residency
• VÆRKSTEDSLAUGET – træ- og metalværksted
• SPIREN – madværksted
• RAMPEN – ungdomskulturhus
• Møde-, fest- og konferencefaciliteter

Kilde: Realdania og Maltfabrikken.dk