Del artiklen:
To beboere ønsker ikke at flytte fra det omdiskuterede ældrecenter Havbakken i Hjørring. Nu opsiger kommunen dem og river centret ned.
To beboere ønsker ikke at flytte fra det omdiskuterede ældrecenter Havbakken i Hjørring. Nu opsiger kommunen dem og river centret ned. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Byrådet i Hjørring har bestemt, at omdiskuteret ældrecenter nu skal rives ned. Kommunen vil ikke betale 6,6 mio. kr. om året, for at to beboere kan blive på ældrecentret. Den ene af beboerne nægter at flytte.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Et flertal i byrådet i Hjørring Byråd har besluttet, at det omdiskuterede ældrecenter Havbakken skal rives ned. Kommunen vil ikke betale 6,6 mio. kr. om året for, at de to sidste beboere på Havbakken kan blive boende.

Flertallet i byrådet beklager, at man – med opsigelse af de to beboere – løber fra et løfte om ikke at opsige de ældre.

Det skriver DR Nordjylland.

Det koster kommunen 6,6 millioner kroner om året at holde plejecenteret kørende, hvor der i øjeblikket blot er to beboere. Samtidig ønsker kommunen at byudvikle og bygge boliger på den to hektar store grund.

“Det er ikke noget, jeg er stolt af som politiker, når vi må trække det ultimative kort og lukke, for jeg havde håbet, at vi kunne være nået i mål med frivillighed og dialog,” siger Per Møller (K), der er formand for Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget i Hjørring Kommune, til DR Nordjylland.

Meget omtalt sag

Tilbage i 2018 besluttede byrådet i Hjørring at lukke Havbakken, fordi kommunen havde en overkapacitet af plejeboliger og dermed så en mulighed for at spare penge.

22 beboere nægtede imidlertid at flytte og beslutningen mødte hård kritik fra flere sider. Blandt andet fik Ældre Sagen Ankestyrelsens ord for, at det var ulovligt at erstatte det faste plejepersonale med hjemmehjælp, skriver DR Nordjylland.

Siden har flere beboere valgt at flytte frivilligt, andre er gået bort.

Ifølge referatet fra byrådsmødet onsdag bestemte et flertal på 18 mod 12 byrådspolitikere at lukke striden og opsige de sidste to beboere.

“Vi kan som kommune ikke betale 6,6 millioner kroner årligt til, at to beboere kan blive boende på Havbakken. Det er uhyggeligt mange penge, som vi har brug for andre steder,” siger udvalgsformand Per Møller til DR Nordjylland.

Per Møllers kollega i byrådet Henrik Jørgensen fra Venstre mener derimod, det er uanstændigt at behandle beboerne på den måde.

“Man prøver jo at tage dem som gidsler. Så kan man sidde med dårlig samvittighed på et plejehjem og tænke: At jeg nu er skyld i, at det koster 6,6 millioner,” siger Henrik Jørgensen til DR Nordjylland.

Selvom Ældre Sagen også har været en hård modstander, medgiver jurist Charlotte Avnsted-Vilman, at kommunens ageren i dette tilfælde er efter bogen.

“Vi har noteret os, at Hjørring Kommune har valgt at nedrive Havbakken for på den måde at kunne opsige de to beboere. Det er man jo som kommune i sin gode ret til,” siger Charlotte Avnsted-Vilman til DR Nordjylland.

De to beboere har ifølge DR Nordjylland tidligere takket nej til andre plejehjemspladser i kommunen. Den ene nægter også fortsat at flytte, og den anden vil kun flytte, hvis der bliver plads på et bestemt plejehjem. De har nu mulighed for at klage over opsigelsen, hvilket kan forsinke kommunens planer.