Del artiklen:
Steen Bording Andersen, formand for Danmarks Biblioteksforening, lægger op til en debat om en landsdækkende kulturpolitik på sitet kulturdebat.nu
Steen Bording Andersen, formand for Danmarks Biblioteksforening, lægger op til en debat om en landsdækkende kulturpolitik på sitet kulturdebat.nu - Foto: kulturdebat.nu

Når nu kommunerne har en kulturpolitik, hvorfor har staten så ikke også en? Det spørgsmål stiller kulturudvalgsformand og formand for biblioteksforening, Steen Bording Andersen, kulturminister Joy Mogensen. Han opfordrer ministeren til at stille sig i spidsen for at lave en ny landsdækkende kulturpolitik.

Af Lene Vind, [email protected]

Når nu kommunerne har en kulturpolitik, hvorfor har staten så ikke også en?

Det spørgsmål har Steen Bording Andersen (S), formand for Danmarks Biblioteksforening og kulturudvalgsformand i Aarhus Kommune, stillet i et indlæg først på sommeren og samtidig åbnet op for en debat på hjemmesiden www.kulturdebat.nu

Steen Bording Andersen gør i sit indlæg opmærksom på, at Danmark har en række delstrategier,  men ikke en overordnet plan for kulturen, og det er ca. 20 år siden, at vi sidst fik en redegørelse, der satte kulturpolitikken ind i et større perspektiv.

“Der er sket utroligt meget på kulturområdet siden årtusindeskiftet, og ikke mindst corona-krisen har vist os alle, at kulturen spiller en vigtig rolle i det danske samfund”, skriver han og henviser til statsminister Mette Frederiksens udtalelse 2. april 2020:

“Nu hvor biblioteker, teatre, museer, biografer, koncertsale og højskoler holder lukket – opdager vi, hvor meget vi savner dem.”

Proaktiv kulturpolitik i kommunerne

Biblioteks-formanden fremhæver, at coronakrisen har gjort det tydeligt for mange, at regeringen oveni genåbning og klimapolitik har en væsentlig opgave i at formulere en samlet dansk kulturpolitik.

“Som man kender det ude i kommunerne, hvor man laver eksplicitte politikker for kulturen og følger op hvert fjerde år. Kunst og kultur skaber ikke alene nye oplevelser men også nye muligheder gennem aktiviteter, ligesom egen udfoldelse stimuleres, blandt andet når vi taler musik, litteratur og læsning eller andet.”

“I kommunerne har man for længst erkendt, at det kræver en proaktiv kulturpolitik, hvis man skal udvikle både kulturen og kommunen til gavn for borgerne,” skriver Steen Bording Andersen.

Også flere af Folketingets partier har efterlyst klare visioner og retningslinjer for kulturen og har opfordret kulturminister Joy Mogensen (S) til at stå i spidsen for et forståelsespapir på kulturområdet.

Giv et bud

Hvad skal vi med i en kulturpolitik?’, spørger Danmarks Biblioteksforening. Og indtil videre har flere kulturaktører givet deres bud på kulturdebat.nu  – platformen, som er lanceret med det formål, at alle kan bidrage med deres synspunkter. 

Alle de offentliggjorte bud vil i løbet af efteråret danne baggrund for en række debatter over temaet. Og drøftelserne følges op under Kulturmøde 2020 i august, som i år afvikles digitalt, og med debatarrangementer i efteråret på forskellige platforme og live.