Del artiklen:
Kunsthallen Rønnebæksholm ligger i historiske og grønne omgivelser. Stedet har nu fået støtte til at udvikle en metode til at udbrede udstillingerne til nye publikumsgrupper.
Kunsthallen Rønnebæksholm ligger i historiske og grønne omgivelser. Stedet har nu fået støtte til at udvikle en metode til at udbrede udstillingerne til nye publikumsgrupper. - Foto: www.roennebaeksholm.dk

Med 10 mio. kroner fra fonde til initiativet ‘Sammen om kunsten’, vil vi det kommende år opleve mange nyskabende kunsttilbud rundt om i hele landet.

Af Lene Vind, [email protected]

I smukke, grønne omgivelser lidt udenfor Næstved ligger den gamle herregård Rønnebæksholm. Stedet har en lang historie og en overgang boede N.F.S. Grundtvig her sammen med sin hustru Marie. I dag rummer herregården en kunsthal for samtidskunst, og stedet har netop fået tilsagn om støtte til projektet ’Det levende ord’ fra puljen ’Sammen om kunsten’. De landlige omgivelser betyder, at Rønnebæksholm ikke er lige tilgængelig for alle publikumsgrupper. Derfor har leder Lotte Juul Petersen i et samarbejde med kurator Iben Back Elmstrøm i længere tid arbejdet på at gøre udstillingerne mere digitale, og da fondsindsatsen blev offentliggjort, søgte Rønnebæksholm støtte til et metodeudviklende projekt, som netop skal bringe kunsten ud til nye publikumsgrupper. ”Vi vil gerne arbejde mere digitalt, og for os handler det om at bringe kunsten tættere ud på lokale borgere via nogle auditive praksisser. Vi vil gerne afprøve metoden på for eksempel sengeliggende og gangbesværede, fordi det for dem er lidt af en rejse at komme herud på Rønnebæksholm,” siger Lotte Juul Petersen, leder af Rønnebæksholm.

Fordelen ved de tværgående auditive kunstprojekter er, at det vil være værker, som også kan opleves, hvis Rønnebæksholm bliver nødt til at lukke ned for besøgene igen på grund af covid-19. Nytænkende kunstoplevelser
’Sammen om kunsten’ er et samarbejde mellem Statens Kunstfond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, Bikubenfonden og Det Obelske Familiefond.

Formålet med initiativet er at give publikum mulighed for at møde kunst og kultur på trods af coronakrisen. Med indsatsen vil initiativtagerne være med til at skabe grobund for udvikling af nye kunstneriske udtryk og koncepter, og i forsommeren inviterede parterne sammen med kulturminister Joy Mogensen (S) kunstlivets aktører til at kickstarte arbejdet.

Statens Kunstfond og kulturministeren har bevilliget 10 millioner kroner. Der kom 724 ansøgninger til puljen, og der blev samlet ansøgt for 127 mio. kr., hvoraf Rønnebæksholm søgte om 200.000 kroner.

Listen over de 71 projekter, som har fået tilsagn om støtte, kan findes her.