Del artiklen:
Køge Kommune har ikke modtaget mange henvendelser på kommunens whistleblowerkanal for kommunens ansatte. (Arkiv)
Køge Kommune har ikke modtaget mange henvendelser på kommunens whistleblowerkanal for kommunens ansatte. (Arkiv) - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I 2019 blev en ny whistleblowerinstans etableret i Køge, hvor kommunens ansatte fik mulighed for at indberette om uregelmæssigheder i forvaltningerne. Men der har været blot én enkelt henvendelse.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Større gennemsigtighed og en mulighed for at fortælle om sin viden om ulovligheder, bedrageri eller alvorlige brud på de interne retningslinjer i kommunen.

Flere kommuner over hele landet har de senere år etableret whistleblower-ordninger i forskellige formationer, hvor alle ansatte kan få afløb for mistanker og dele viden om, at noget ikke er, som det burde være.

Køge Kommunes ordning blev en realitet i december 2019, men siden da har kommunens chefjurist, som koordinerer ordningen, ikke haft travlt med at læse mails fra – eller tale med – anmeldere.

Kun én enkelt gang har telefonen kimet med en henvendelse, skriver Sjællandske Medier.

Forvaltningen afviste dog henvendelsen og skriver i sin argumentation:

“Henvendelsen indeholder således ikke oplysninger om ulovligheder begået i kommunen eller alvorlige brud på interne retningslinjer, oplysningerne er bragt videre til håndtering direkte i den relevante forvaltning.”

Trods det beskedne resultat har Økonomiudvalget besluttet at fortsætte med ordningen, skriver Sjællandske Medier.

Og for at endnu flere medarbejdere får bedre kendskab til muligheden er en ny kampagne på kommunens intranet netop sat i gang, så alle ansatte er vidende om, at de via intranettet og en særlig kanal kan henvende sig anonymt.

Den anonyme kanal har ifølge Sjællandske Medier kostet 15.000 kroner at etablere og 32.000 kroner om året i licens.

Ifølge en optælling af HK Kommunal i februar, er der i øjeblikket 18 kommuner, der har etableret en whistleblowerordning.

Læs også:
Odder får borgerrådgiver - whistleblower-ordning lader vente på sig