Del artiklen:
(Arkivfoto)
(Arkivfoto) - Foto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix

En 27-årig kvindelig hjemmehjælper udnyttede sin stilling til at stjæle svage mennesker kontooplysninger for i alt 338.000 kroner.

Af Ritzau, [email protected]

To gange tidligere er en 27-årig hjemmehjælper dømt for at bedrage ældre og svage. Nu er hun dømt igen.

Det koster hende en straf på ti måneders fængsel.

I den nye sag har kvinden ifølge sigtelsen snydt sig til omkring 338.000 kroner fra seks forskellige ofre, mens hun var ansat som hjemmehjælper i et vikarbureau.

– Det er et kedeligt mønster, og derfor er straffen også så hård, som den er, forklarede dommer Gitte Cordes. 

Kvinden var tiltalt for 72 tilfælde af såkaldt databedrageri.

Bedragerierne foregik ifølge sigtelsen i perioden februar 2019 til maj i år. Ofrene boede på det tidspunkt på plejehjem eller i beskyttede boliger i Storkøbenhavn og Nordsjælland.

Da kvinden i 2013 blev dømt for bedrageri, blev hun samtidig frakendt retten til at arbejde som hjemmeplejer.

På trods af frakendelsen blev hun i 2020 alligevel ansat af SOS Vikar, som er et sundhedsfagligt bureau, der sender vikarer ud til det offentlige og den private pleje.

Men ifølge kvalitetsdirektør hos SOS Vikar, Lene Hansen, har de ikke haft en mulighed for at anskaffe sig den viden om den 27-årige kvindes tidligere ugerninger.

– Private institutioner har ikke adgang til den offentlige straffeattest, hvor man ellers ville kunne have set hendes frakendelse, siger hun.

På den såkaldte offentlige straffeattest fremgår en ubetinget fængselsstraf i mindst ti år. Men på den såkaldte privat straffeattest forsvinder den fem år efter løsladelse. Derfor kunne SOS Vikar ikke se det.

– Vi skal have hjælp fra politikerne, fastslår Lene Hansen.

Hun forklarer, at den måde, bureauet arbejder på, er tillidsbaseret, og derfor skal de kunne stole på de oplysninger, som de har adgang til – i dette tilfælde kvindens private straffeattest.

Den 27-årige kvinde brugte pengene på at tage en mandlig ledsager med på rejser til både Tenerife og Monaco og på flere hjemmesider. Heriblandt Gucci, Magasin og Sunweb..

/ritzau/