Del artiklen:
De ældre skal meget mere frit kunne vælge plejehjem, og der skal være langt flere tilbud at vælge imellem. Sådan lyder det fra borgerlige ordførere. Fra venstre Jane Heitmann (V), Per Larsen (K) og Pernille Vermund (NB).
De ældre skal meget mere frit kunne vælge plejehjem, og der skal være langt flere tilbud at vælge imellem. Sådan lyder det fra borgerlige ordførere. Fra venstre Jane Heitmann (V), Per Larsen (K) og Pernille Vermund (NB). - Foto: Folketinget

Kommunerne skal anstrenge sig meget mere, for at ældre får frit valg af pleje og plejehjem. Sådan lyder opfordringen fra Venstre, Konservative og Nye Borgerlige i kølvandet på plejesvigt. V vil have flere profil-plejehjem, og Nye Borgerlige vil sætte kommunerne helt ud af spillet.

Af Caroline Ryberg Albæk, Journalist, [email protected]
og Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Plejehjemmene skal i langt højere grad være tilpasset de ældres individuelle ønsker og behov. Og pensionisterne skal have meget nemmere ved at ‘stemme med fødderne’, når de skal vælge deres formodentlig sidste hjem. 

Sådan lyder det samstemmende fra ordførere fra Venstre, Konservative og Nye Borgerlige. 

Venstres ældreordfører Jane Heitmann siger til NB-Kommune:

“Venstre ser gerne, at de ældre får noget mere at vælge imellem, når det gælder plejehjem. Vi er allesammen forskellige, og det skal plejehjemmene i langt højere grad afspejle.”

Venstres formand Jakob Ellemmann-Jensen slår på tromme for, at alle plejehjem skal have en bestyrelse, hvori blandt andre pårørende skal have pladser. Men plejehjemmene skal også være mere skræddersyede til de enkeltes behov, hvis det står til partiet. 

“Hvis man for eksempel er glad for botanik og haver, så skal man kunne vælge et plejehjem, hvor det er omdrejningspunktet. Eller hvis man gerne vil have sin hund, kat eller kanariefugl med, så skal der være plejehjem, der tilbyder det,” siger ældreordfører Jane Heitmann, og fortsætter:

“Eller hvis man gerne vil være i et LGBTQ-miljø, så skal der være plejecentre, hvor de præferencer tilgodeses.”

Jeg vil opfordre kommunalbestyrelser til at arbejde for mangfoldighed i udbuddet af plejehjem

Jane Heitmann (V), ældreordfører

Jane Heitmann mener, at kommunalpolitikere og andre beslutningstagere blot behøver tage syd for grænsen for at se, hvor gode profilplejehjem kan blive.

“Der er meget inspiration at hente i Tyskland i forhold til at skabe mangfoldighed i plejehjemstilbud,” siger Jane Heitmann.

Hun ser meget gerne, at kommunalpolitikere lægger sig i selen for at fremme profilplejehjem lokalt.

“Jeg vil opfordre kommunalbestyrelser til at arbejde for mangfoldighed i udbuddet af plejehjem. Både kommunerne og de private aktører skal i spil, så de ældre får mere at vælge imellem,” siger Jane Heitmann til NB-Kommune.

Hun får opbakning fra Konservatives ældreordfører Per Larsen.

“Det er godt med alternativer i ældreplejen. Hvis der er andre aktører på banen, så sikrer vi kvaliteten. Vi skal bakke op om konkurrence på området. Konkurrence er altid godt og vil højne kvaliteten,” siger Per Larsen til NB-Kommune.

Vermund: Sæt kommunerne ud af spillet!

Nye Borgerliges formand Pernille Vermund vil gå længere end Venstre og Konservative for at give den enkelte borger størst mulig valgfrihed. 

“Vi vil have sat det enkelte menneske og dets behov i centrum,” siger Pernille Vermund til NB-Kommune, og fortsætter: 
“Vi ønsker at få kommunerne sat helt ud af spillet, når det gælder ældres valg af plejehjem.”

Pernille Vermund uddyber sin vision om at få sat de ældre borgere og deres pårørende 100 procent bag ved rattet, når det gælder valg af plejehjem og pleje i det hele taget. 

“Ud fra en uafhængig lægefaglig vurdering skal ældre have et værdibevis – en voucher – som de så kan købe den pleje for, de ønsker. Det vil give både ældre og deres pårørende mulighed for at stemme med fødderne, hvis de får en dårlig behandling eller vil styre udenom plejehjem med dårlig omdømme,” forklarer Pernille Vermund og fortsætter: 
“Det vil betyde, at nogle plejehjem – både kommunale og private – bliver udkonkurreret. Men sådan bør det jo også være, hvis man har en dårlig ledelse og yder dårlig service.”

KL har ikke ønsket at kommentere på de borgerlige partiers krav om at sikre ældre et større udbud af pleje og plejehjem.

SF: Der er også skandaler i det private

Kirsten Normann Andersen, som er ældreordfører i SF  og tidligere formand for FOA’s afdeling i Aarhus, advarer mod privatisering.  

“Kommunerne skal ikke presses til at konkurrenceudsætte deres ældrepleje, fordi der er ingen garanti for, at privat ældrepleje er godt. Der er også skandalehistorier i det private,” siger Kirsten Normann Andersen til NB-Kommune, og fortsætter:

“Flere politikere og organisationer har været ude og flage med, at konkurrence vil gøre en forskel, sådan ser jeg det ikke. Det er vilkårene, som folk er ansat under, der gør forskellen for kvaliteten af pleje.”