Del artiklen:
Det går dårligt rent økonomisk hos amatørkulturens foreninger pga coronakrisen. Tønder Amatørscene har måttet aflyse Tønder Revy, der normalt giver 240.000 kroner i billetindtægter.
Det går dårligt rent økonomisk hos amatørkulturens foreninger pga coronakrisen. Tønder Amatørscene har måttet aflyse Tønder Revy, der normalt giver 240.000 kroner i billetindtægter. - Foto: www.toenderamatoerscene.dk

Coronakrisen har ramt mindre aktører i foreningslivet, fordi deres økonomier er relative små, og de derfor falder udenfor hjælpepakkerne. Og ikke alle kommuner holder hånden under foreningerne. Amatørernes Kunst & Kultur Samråd har fremlagt problemet for Kulturudvalget i Folketinget.

Af Lene Vind, [email protected]

Fredericia Postorkester er på vej til at lukke og slukke orkestret, fordi de mangler 75.000 kroner. Orkestret har mistet de job hen over sommeren, som skulle finansiere vinterhalvårets aktiviteter. Og til november står de med en professionel solist, som ikke anerkender force majeure.

Amatørernes Kunst & Kultur Samråd (AKKS) havde eksemplet med til Folketingets Kulturvalg i forrige uge. Organisationen havde bedt om foretræde, fordi mange af medlemmerne er kommet grundigt i klemme rent økonomisk; de har mindre økonomier og ikke mange muligheder for at få støtte i forbindelse med covid-19-restriktionerne.

Læs også:
Er teaterforening i din kommune truet af lukning?

Kulturudvalget fik også at vide, at samme problematik har ramt landets bygarder, der har tabt indtægter i forbindelse med aflyste byfester, handelsstandsforenings-arrangementer og firmafester. Det er også noget, som sætter spor i deres økonomi lang tid fremover.

”Der er rigtig mange, som er kommet i klemme og selv om der er tale om mindre økonomier, er det meget alvorligt for de enkelte foreninger,” siger Suzan Fazakerley, sekretariatsleder i AKKS.

Hvordan hjælper kommunerne?

AKKS oplever, at der bliver spurgt til, hvordan kommunerne har ydet tilskud til de lokale foreninger indenfor amatørkulturen. Organisationen er derfor gået i gang med at indsamle information om emnet.

Som svar på spørgsmålet, svarer flere kommuner ved at henvise til de statslige hjælpepakker. Og indtil videre har AKKS kun ganske få eksempler på, hvordan kommunerne yder tilskud til foreningerne.

Svarene fra kommunerne lyder således:

• Efter henstilling fra kulturministeren har de fleste kommuner valgt at udbetale folkeoplysningstilskuddene til orkestre/kor med undervisningsforløb.
• Nordfyns Kommune har valgt at lade Nordfyns Friluftsspil beholde et årligt tilskud på 100.000 kroner, selv om de ikke spillede nogen forestilling i år.
• Randers Kommune tilbød og tilbyder alle foreninger en kasse med håndsprit, sanitetsting og rengøringsartikler.

AKKS har ikke ressourcer til at indhente eksempler fra alle 98 kommuner, men NB-Kommune tager meget gerne imod andre eksempler på, hvordan amatørkulturen er blevet støttet rundt i kommunerne.