Del artiklen:

Antallet af 65+årige stiger drastisk i forhold til antallet af børn og unge, når man kigger frem mod 2040. Se her i hvilke kommuner udviklingen er mest markant.

Af Peter Risager, [email protected]

e fra næste år vil der være flere 65+ årige end 0-17-årige i Danmark. Den udvikling vil fortsætte mange år ud i fremtiden, i takt med at levealderen stiger.

Det er samtidig et kendt faktum, at antallet af ældre er relativt størst i yderkommunerne, hvilket også er en tendens, der fortsætter, når man kigger 20 år frem. Til gengæld er tendensen en anelse mere broget, når man kigger på udviklingen i ældre i forhold til antallet af børn og unge frem mod 2040.

Det tal vil være værd at holde øje med, fordi det siger noget om, hvordan befolkningssammensætningen i kommunerne vil udvikle sig i forhold til nu.

Derfor har NB-Økonomi lavet en analyse, der viser, hvordan antallet af ældre i forhold til antallet af børn og unge vil udvikle sig i hver kommune fra 2020 frem til 2040 ifølge befolkningsfremskrivningen fra Danmarks Statistik.

I dag er andelen af ældre i forhold til antallet af børn 100 procent. Det vil altså sige, at der er lige så mange børn som der er ældre.

I 2040 er antallet på landsplan til gengæld 122 procent, hvilket betyder, at der vil være en stigning i antal ældre i forhold til antal børn på 22 procent.

Ifølge befolkningsfremskrivningen fra Danmarks Statistik, vil den udvikling være størst i Gribskov, Skive, Frederikssund og Halsnæs, som alle stiger med over 40 procent.

I den anden ende af skalaen ligger Solrød og Dragør Kommune på 0 procent, mens Vallensbæk som den eneste har en negativ udvikling på -4 procent. Det vil altså sige, at der vil komme relativt flere børn end ældre i Vallensbæk Kommune i 2040 end i dag.

Se i kortet her, hvordan udviklingen er for alle kommuner. Hold musen over kommunerne for at se, hvor stor andelen af antallet af ældre relativt til antal børn er i dag, og hvordan den andel vil være i 2040.

I KL’s magasin Momentum kan man læse mere om, hvilken betydning forskydningen mellem antallet af ældre og børn får.