Del artiklen:
Som elev skal man bestå dansk og matematik til folkeskolens afgangsprøve for at komme på en ungdomsuddannelse. Det er der hvert år 5.000 elever, der ikke gør. (Arkiv)
Som elev skal man bestå dansk og matematik til folkeskolens afgangsprøve for at komme på en ungdomsuddannelse. Det er der hvert år 5.000 elever, der ikke gør. (Arkiv) - Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix

De, der dumper dansk og matematik, kan ikke komme på en ungdomsuddannelse. Det sker for 5.000 elever hvert år.

Af Ritzau, [email protected]

Hvis skoleelever ikke kan bestå dansk og matematik til folkeskolens afgangsprøve, så vinker de farvel til en ungdomsuddannelse. Det er en realitet for næsten hver tiende altså for 5.000 unge mennesker hvert år.

Det viser en analyse fra Dansk Industri (DI), skriver Politiken torsdag.

– Hvis vi efterlader 5000 mennesker hvert år på perronen, fordi de ikke er i stand til at bestå dansk og matematik til folkeskolens afgangseksamen, har vi altså et problem, siger Mette fjord underdirektør i DI til Politiken.

Analysen viser også, at der er store kommunale forskelle på tallene.

I Langeland Kommune er det 21 procent af eleverne, der ikke består de to fag, og kun to procent i Hørsholm, skriver avisen.

– Isoleret set er det 242 folkeskoler ud af 1.084, hvor mere end ti procent af eleverne ikke består de to fag ved afgangsprøven. Det er et problem for samfundet, siger Mette Fjord.

Ifølge Thomas Gyldal, der er formand for Kommunernes Landsforenings Børne- og undervisningsudvalg, bliver det en bremseklods i forhold til elevernes videre vej i uddannelsessystemet.

– Det er ikke godt nok, at så mange elever ikke opnår 02 i dansk og matematik, siger han til avisen.

På finansloven 2020 aftalte man, at folkeskolen skal tilføres 275 millioner kroner i år og 400 millioner kroner næste år til flere lærere.

I den forbindelse foreslår DI at øremærke halvdelen af pengene til skoler med de største udfordringer, skriver Politiken.

Det mener Simon Calmar Andersen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og leder af Trygfondens Børneforskningscenter, dog ikke nødvendigvis er løsningen.

Han har netop afsluttet en evaluering af den borgerlige regerings skolepulje, og konklusionen er, at effekterne er små og usikre, skriver Politiken.

Internationalt set ligger danske 15-årige bedre end gennemsnittet i de såkaldte Pisa-undersøgelser, som 79 lande medvirker i.

/ritzau/