Del artiklen:
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) fortæller, at erhvervsklyngerne skal være med til at danne bro mellem forskningsmiljøer og virksomheder. (Arkiv)
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) fortæller, at erhvervsklyngerne skal være med til at danne bro mellem forskningsmiljøer og virksomheder. (Arkiv) - Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Regionsrådsformand, rektorer, borgmestre og topchef i Sparekassen Sjælland langer ud efter regeringens beslutning om ikke at placere en eneste af 14 nye erhvervsklynger i Region Sjælland.

Af Citathistorie fra andet medie,

Regeringen og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) må hviske tavlen ren og gøre placeringen af 14 nye erhvervsklynger om.

Sådan lyder budskabet fra en alliance af fremtrædende politikere, rektorer og det regionale erhvervsliv i Region Sjælland, skriver Sjællandske.

Utilfredsheden skyldes, at Ane Halsboe-Jørgensen i sidste uge præsenterede 14 nye videns- og erhvervsklynger, der skal gøre vejen mellem forskere og små virksomheder kortere og skabe innovation og vækst i hele landet. Men Region Sjælland har som den eneste region ikke fået en eneste klynge.

Da nyheden kom ud i sidste uge vakte det omgående kritik fra flere borgmestre og erhvervsfolk.

Men de får nu følgeskab af »Sjællands Udviklingsalliance«, hvis medlemmer består af 13 fremtrædende personligheder fra Region Sjælland, deriblandt rektorerne Hanne Leth Andersen fra RUC og Camilla Wang fra Professionshøjskolen Absalon, tidligere nationalbankdirektør Torben Nielsen og Lars Petersson, administrerende direktør i Sparekassen Sjælland-Fyn:

– Man kan ikke stå og sige, man vil være hele Danmarks regering og så forbigå en hel region, når man skal føre politik. Vi er nået til et punkt, hvor vi må trække en streg i sandet og sige, at det her ikke er godt nok, siger Lars Petersson, der er formand for Sjællands Udviklingsalliance, til Sjællandske.

Alliancen har i dag indrykket annoncer i alle regionale dagblade på Sjælland, Lolland og Falster samt Politiken med det budskab, at klyngeplaceringen er en »ommer«.

En af de øvrige medunderskrivere, regionsrådsformand Heino Knudsen (S), er især fortørnet over klyngeplaceringen, fordi Ane Halsboe-Jørgensen i forsommeren råbte vagt i gevær, da de fleste af klyngerne så ud til at lande i Region Hovedstaden.

– Dengang sagde ministeren, at det måtte ansøgerne lave om, eller også ville hun gribe ind. Det burde hun også have gjort nu. Det kan jo ikke være rigtigt, at der er en hel region, der ikke er repræsenteret i klyngerne, siger han til Sjællandske.

Han har sammen med borgmestrene Niels Hörup (V) fra Solrød og Carsten Rasmussen (S) fra Lejre, der er formænd for de 17 kommuners fælles forum KKR Sjælland, sendt et direkte brev til ministeren i håb om at få placeret ét klyngehovedsæde, klyngen for byggeri og anlæg, i Region Sjælland. Desuden ønsker de filialer inden for to af de øvrige klynger: Miljøteknologi og velfærdsteknologi, placeret et sted i regionen.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen vil gerne i dialog med kritikerne om sagen. Men hun er ikke klar til at gøre det hele om for at tilgodese Region Sjælland.

– Ansøgerne har brugt rigtig mange kræfter og tid på at konsolidere sig for at være klar til 1. januar. Hvis jeg trak stikket, kunne de slet ikke komme i gang. Når det er sagt, så forstår jeg godt bekymringen, og jeg tager gerne en dialog om det. Vi skal sikre en stærkere repræsentation i Region Sjælland, og vi er slet ikke færdige med at se på, hvordan vi fremmer erhvervsstrukturen i Region Sjælland, siger Ane Halsboe-Jørgensen til Sjællandske.