Del artiklen:
Aborrebjerget er Møns højeste punkt (143 m), og med den åbne 360-graders udsigt er det et af de absolut bedste steder at nyde stjernehimlen på Møn.
Aborrebjerget er Møns højeste punkt (143 m), og med den åbne 360-graders udsigt er det et af de absolut bedste steder at nyde stjernehimlen på Møn. - Foto: visitmoen

Stjernerne står så klar på nattehimlen, og der er så lidt lysforurening, at Møn og Nyord i Vordingborg Kommune er blevet Nordens første såkaldte ‘Dark Sky Community’. Nu vil vadehavs-øen Mandø også være et Dark Sky-område, der tiltrækker turister i den mørke tid udenfor højsæsonen.

Af Lene Vind, [email protected]

I en Dark Sky Park er der så mørkt, at det er muligt at se stjernehimlen helt klart. Sådan er det på Møn og Nyord i Vordingborg Kommune, der er udnævnt som Nordens første Dark Sky Park og Community. Og nu vil Vadehavsøen Mandø gerne have samme status, for at tiltrække flere turister. Det skriver JydskeVestkysten.

I Vordingborg Kommune bekræfter Ole Hampenberg Andersen, afdelingschef i afdeling for Strategi og Implementering, at turisterne efterspørger Dark Sky, og at medlemskabet af International Dark-Sky Association (IDA) har sat gang i mange aktiviteter i lokalområdet. Derfor forstår han godt, at Mandø går efter at blive det andet Dark Sky-område i Danmark.

Vadehavet er oplagt som Dark Sky

Vadehavsområdet er et af de områder i Danmark, hvor det kunstige lys er meget begrænset, og ifølge JydskeVestkysten blev det fornyligt diskuteret, om Mandø opfylder betingelserne for at blive et Dark Sky-område. For at blive optaget i organisationen, er der en øvre grænse for lysforureningen.

Mandø vil ansøge om optagelse i november og på det tidspunkt, skal 65 procent af lyskilderne på øen være godkendt af organisationen IDA.

”For Mandøs beboere betyder det i princippet bare, at de skal skifte til anden slags pære,” siger  Claus Christensen, formand for Mandø Fællesråd, til JydskeVestkysten.

På Mandø kommer den kunstige belysning fra gadelamperne, Restaurant Vadehavet og Café Mandøpigen. Og ifølge Claus Christensen er begge restauratører også interesseret i, at Mandø bliver certificeret til Dark Sky.

Gadebelysningen skal begrænses ved at ændre lampernes hældning og pærernes styrke.

Turister i skuldersæsonen

I Vordingborg Kommune har man arbejdet med mange nye tiltag indenfor turisme de seneste år, og det ses tydeligt på indtjeningen. Og selvom det er svært at pege på, hvor pengene især kommer fra, er der ingen tvivl om, at turistsæsonen er blevet udvidet med Dark Sky.

”I efteråret og vinteren er det allerbedst at udforske stjernehimmelen, og samtidigt er det jo udenfor højsæsonen. Derfor er turistsæsonen i området blevet udvidet,” siger Ole Hampenberg Andersen. Og han tilføjer, at tit overnatter turisterne lokalt, fordi aktiviteterne oftest foregår sent om aftenen. 

Der er mere information om Dark Sky på Møn og Nyord her.