Del artiklen:
Der er markant forskel på, hvor meget kommunerne investerer i blandt andet byggeri af plejecentre, skoler og vejarbejde.
Der er markant forskel på, hvor meget kommunerne investerer i blandt andet byggeri af plejecentre, skoler og vejarbejde. - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Rødovre Kommuner ligger helt i top, mens Brønderslev ligger helt i bund, når det gælder investeringer i byggeri og anlæg. Det viser ny opgørelse fra DI Dansk Byggeri. Se, hvor meget din kommune har investeret i forhold til andre.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Mens Rødovre og Gentofte hvert år investerer omkring 5.000 kr. pr. indbygger i byggeri af skoler, plejehjem, sportshaller eller ny asfalt til vejene, så investerer Brønderslev og Frederikshavn kun godt 1.200 kr. pr. indbygger.

Det viser en ny analyse fra DI Dansk Byggeri, der tager udgangspunkt i kommunernes investeringer i byggeri og anlæg i perioden 2017 til 2019.

Ifølge DI Dansk Byggeri er flere mindre kommuner opmærksomme på at gøre sig attraktive overfor nye tilflyttere.

“Investeringer i for eksempel et nyt kulturhus, en ny skole eller et godt plejehjem er særligt for mange mindre kommuner en investering i fremtiden. Hvis de skal blive ved med at være et attraktivt sted at bo – både for nuværende og nye borgere – så skal rammerne være i orden.”

“De færreste vælger at slå sig ned i en kommune med nedslidte børnehaver og skoler, huller i vejene eller få og ældre sportsfaciliteter,” siger underdirektør i DI Dansk Byggeri Torben Liborius i en pressemeddelelse.

Det er de helt store kommuner og de små kommuner, der i gennemsnit investerer mest ifølge DI Dansk Byggeri. Kommuner med over 75.000 indbyggere investerer i gennemsnit 3.230 kr. pr. indbygger, og mindre kommuner med op til 25.000 indbyggere investerer i gennemsnit 2.880 kr. pr. indbygger.

Kommuner med 25.000 til 50.000 indbyggere er dem, der i gennemsnit investerer mindst med 2.670 kr. pr. indbygger om året.

Se din kommunes investeringer i forhold til andre – klik her

“Mens de mindre kommuner investerer i fremtidens bosætning, så kommer der hele tiden nye borgere til de store kommuner, så de er nødt til at udbygge faciliteterne, så der er bolig, pasning og infrastruktur til alle.”

“Kommunernes øje for grønne investeringer er med til på længere sigt at gøre det muligt at spare på driftsomkostningerne, ligesom det også er billigere at vedligeholde løbende end først gå i gang, når der er huller i asfalten og hul i taget,” siger Torben Liborius fra DI Dansk Byggeri.

Nordjylland er den landsdel, hvor kommunerne i gennemsnit investerer mindst per indbygger. Og hele tre nordjyske kommuner – Brønderslev, Frederikshavn og Hjørring – er blandt de ti kommuner i Danmark, som investerer mindst.

“At investere i bygninger og veje kræver to ting, nemlig politisk vilje og kapital i kommunekassen. Så der er givetvis nogle kommuner, som gerne vil investere mere, men ikke kan.”

“Men lige nu er situationen den, at anlægsloftet er helt væk i år, og til næste år er det højere, end det ellers ville være, og der er åbnet op for lånemuligheder for de kommuner, som har et stort efterslæb. Flere kommuner har i høj grad udnyttet den mulighed, og derfor vil tallene nok se anderledes ud til næste år,” siger  Torben Liborius.

Fakta om opgørelsen

De kommunale investeringer er beregnet ud fra anlægsomkostningerne, der anvendes til f.eks. håndværker- og entreprenørydelser. Derudover medtages grundkapitalindskud til almene boliger.

For at undgå at et eller flere store byggeprojekter et enkelt år giver et misvisende billede af kommunernes investeringsniveau, tager Dansk Byggeris analyse udgangspunkt i et treårigt (2017 til 2019) gennemsnit af kommunernes bygge- og anlægsinvesteringer per indbygger.