Del artiklen:
Nu kan man opleve SMK's kunstværker i digital form på Ringsted Bibliotek. Den første digitale kunstudstilling på biblioteket præsenteres 9. november.
Nu kan man opleve SMK's kunstværker i digital form på Ringsted Bibliotek. Den første digitale kunstudstilling på biblioteket præsenteres 9. november. - Foto: smk.dk

Nu kan alle biblioteker slå dørene op og vise Statens Museum for Kunsts store kunstsamling. Det kræver blot en særlig teknologi, som kan vise kunstudstillingen digitalt.

Af Lene Vind, [email protected]

Billedkunsten rykker ind på Ringsted Bibliotek 9. november, hvor bibliotekets brugere kan opleve en helt ny digital kunstudstilling med en række særligt udvalgte kunstværker fra Statens Museum for Kunst (SMK).

SMK er Danmarks nationalgalleri med mere end 260.000 kunstværker. Samlingen tilhører hele befolkningen, og det er museets vision at gøre kunsten tilgængelig for alle – også dem, som ikke til daglig har mulighed for at lægge vejen forbi museet i Sølvgade i København. Det fremgår af en pressemeddelelse fra SMK.

”SMK tilhører alle i Danmark, og vi arbejder hele tiden på at gøre museets samling relevant og tilgængelig for så mange mennesker som muligt,” siger direktør for SMK, Mikkel Bogh.

Siden 2016 har SMK arbejdet på at tilgængeliggøre museets kunstsamling og digitale materiale under overskriften SMK Open. Museet har indtil videre gjort tusindvis af kunstværker og tekster tilgængelige på hjemmesiden open.smk.dk, og her er værkerne blevet set hundredtusindvis af gange.

Anna Ancher og skagensmalerne rykker ind på biblioteket

En stor del af SMK’s digitaliserede kunstværker kan downloades gratis og frit bruges af både privatpersoner, organisationer og firmaer. Det gælder alle de kunstværker, som er public domain – dvs. værker, som ikke er beskyttet af ophavsretten.

Det er den mulighed, Ringsted Bibliotek har benyttet sig af i forbindelse med den nye udstilling. Idéen opstod, da biblioteks- og borgerservicechef Anders Clausen for et par år siden hørte Mikkel Bogh fortælle om SMK Open, og nu præsenterer Ringsted Bibliotek altså deres første digitale kunstudstilling under titlen Kunst til Alle.

Udstillingen tager udgangspunkt i den aktuelle Anna Ancher-udstilling på SMK og viser en række af de kendte skagensmaleres kunstværker, som alle er downloadet direkte fra SMK.

”Når kulturinstitutioner samarbejder på tværs, har det potentiale til at udvikle helt nye formater til glæde for danskerne og kulturen,” siger biblioteks- og borgerservicechef Anders Clausen.

Den digitale udstilling Skagensmalerne åbner 9. november, og herefter kan publikum opleve SMK’s kunstværker på tre nyinstallerede skærme.

Til inspiration for andre biblioteker

På Statens Museum Kunst håber direktøren, at initiativet kan skabe inspiration hos andre og måske give idéer til nye måder at benytte kunsten og SMK’s kunstsamling på.

“Nogle ville måske være nervøse for, at vi ved at frigive kunsten digitalt fjerner vores eget eksistensgrundlag. Men det er vores overbevisning, at jo mere kunst man oplever, jo mere kunst har man lyst til at opleve – også på museerne, hvor originalerne hænger,” siger Mikkel Bogh.

Teknologien bag den digitale kunstudstilling på Ringsted Bibliotek er udviklet af software-virksomheden Redia, som er den primære leverandør af teknologi til landets biblioteker. Det betyder, at andre biblioteker kan benytte sig af det samme system, hvis de har lyst til at lave en digital kunstudstilling med SMK’s kunstværker.  

Kunstudstillingen på Ringsted Bibliotek kan opleves i to måneder.