Del artiklen:
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har valgt at fjerne en omstridte rapport fra ministeriets hjemmeside,(Arkiv)
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har valgt at fjerne en omstridte rapport fra ministeriets hjemmeside,(Arkiv) - Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Det understreger, at forskningsfriheden er særligt udfordret indenfor politiserede områder som integrationsfeltet, mener RUC-dekan.

Af Citathistorie fra andet medie,

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har placeret den nederst i sin skuffe.

Og da Kaare Dybvad (S) i august og september vikarierede Tesfaye, bad han ministeriets medarbejdere om ikke at benytte den i deres undervisning af kommunale integrationsmedarbejdere.

RUC-rapporten ’Magt og (M)ulighed’, der blev offentliggjort i maj, skulle ellers give redskaber til at modvirke social kontrol i minoritetsmiljøer.

Men nu har tilbagevendte Tesfaye valgt at fjerne den omstridte rapport fra ministeriets hjemmeside, skriver Altinget.

Tesfaye kalder selv situationen “meget usædvanlig”. Men for ham handler det om ikke at skabe usikkerhed omkring regeringens politik på integrationsområdet i en tid, hvor diskussionen om social kontrol fylder meget:

”Jeg ønsker derfor ikke, at danskerne skal blive forvirrede over, om regeringen bakker op om forskernes anbefaling om at anvende arabisk- og koranundervisning som led i at dæmme op for negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter. Det gør vi bestemt ikke,” skriver Mattias Tesfaye i et svar til Altinget.

Forskerne bag rapporten når blandt andet frem til, at koran- og arabiskundervisning kan “understøtte etniske minoritetsunges ressourcer og strategier”, og at man bør se på at inddrage blandt andet religion som en potentiel ressource, “der kan styrkes og anvendes i kampen for øget selvbestemmelse og ligeværd”.

Selvom den stadig kan findes og læses på RUC’s hjemmeside, viser forløbet, at forskningsfriheden er under pres, mener Julie Sommerlund, der er dekan for humaniora på RUC:

”Den er fjernet efter lang tids pres fra de øverste integrationspolitiske niveauer, og det understreger, at forskningsfriheden er særligt udfordret indenfor politiserede områder som integrationsfeltet,” siger dekanen til Altinget.

Ifølge professor i forvaltningsret fra Aalborg Universitet Sten Bønsing kan det være en glidebane, hvis ministre begynder at fjerne forskning og viden fra deres hjemmeside på grund af politisk pres.

”Der skal være en saglig og fornuftig begrundelse for at pille en rapport ned. Det kan være en fejl i rapporten eller lignende. Jeg har svært ved at se, at det her skulle være en saglig begrundelse,” mener Bønsing, der har på fornemmelsen, at Ombundsmanden ville finde det kritisabelt.