Del artiklen:
Kommunerne må indstille sig på, at der bliver færre penge end ventet til at forbedre den offentlige service på grund af coronakrisen. Det oplyste finansminister Nicolaj Wammen i dag.
Kommunerne må indstille sig på, at der bliver færre penge end ventet til at forbedre den offentlige service på grund af coronakrisen. Det oplyste finansminister Nicolaj Wammen i dag. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Coronakrisen vil lægge en kraftig dæmper på velfærdsambitionerne i ‘ganske lang tid fremover,’ siger finansministeren. Men han garanterer, at regeringen vil dække stigende antal børn og unge.

Af Arne Ullum, [email protected]

Regeringen dropper nu de store velfærdsambitioner fra valgkampen i 2019, hvor der blev lovet en lang række markante forbedringer af den offentlige velfærd i Danmark de kommende år. Nu skal pengene i stedet prioriteres til at bringe dansk økonomi og særligt beskæftigelsen sikkert igennem coronakrisen.

“Det siger også sig selv, at når man har så store udgifter som vi har nu i forhold til corona, så er der er der ikke råd til, at vi kan lave alle mulige andre ting. Derfor kommer partierne til i finanslovsforhandlingerne at prioritere hårdere end man har skulle gøre tidligere,” siger finansminister Nicolaj Wammen (S).

Finansministeren understreger, at regeringen fortsat vil sikre “at pengene følger med det stigende antal børn og ældre”, det som også betegnes som det demografiske træk.

Mens finansministeren allerede ved fremlæggelsen af finansloven i slutningen af august meddelte, at den såkaldte forhandlingsreserve var skruet ned til 1,5 milliarder kroner i 2021, så erkender finansministeren nu, at coronakrisen kommer til at dæmpe velfærdsambitionerne flere år frem i tiden.

“Det er for tidligt endnu at sige hvor længe coronakrisen vil påvirke vores økonomi, men jeg tror at meget tyder på, at det er noget, vi kommer til at mærke ganske lang tid fremover,” siger Nicolai Wammen.

Kommuner og regioner skal forberede sig på mager kommuneaftale til juni

Dagens udmelding fra finansministeren er et vigtigt signal for både forligsparterne i rød blok, men også til alle kommuner og regioner.

Blandt forligspartierne er det især SF og Enhedslisten der får et problem, fordi det bliver markant sværere at få egentlige velfærdsforbedringer gennemført såsom hurtigere implementering af minimumsnormeringer, oprydning af generationsforureninger, nye tilbud indenfor psykiatrien og mange andre forslag .

For kommuner og regioner skal man indstille sig på, at de ekstra penge til velfærd, som man fik i 2019 og 2020 formentligt ikke kommer i nær samme omfang i 2021 og 2022. Det kan blive en udfordring for de kommuner, som har budgetteret optimistisk i 2021 og i overslagsårene ud fra en forventning om, at der kom ekstra penge udover det demografiske træk.

Læs hele artiklen på NB-Økonomi. (kræver abonnement)