Del artiklen:
Skoler og dagtilbud i Aarhus Kommune er maksimalt pressede på grund af coronapandemien. Det får organisationer, kommune og forældre til at rette henvendelse til ministeren. (Arkiv)
Skoler og dagtilbud i Aarhus Kommune er maksimalt pressede på grund af coronapandemien. Det får organisationer, kommune og forældre til at rette henvendelse til ministeren. (Arkiv) - Foto: Soren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Aarhus Kommune er sammen med faglige organisationer og forældre gået sammen om en opfordring til børne- og undervisningsministeren om at skabe større rum og fleksibilitet til at håndtere krisen lokalt. ‘De ansatte på børne- og ungeområdet er slidte og maksimalt pressede,’ siger lokal fagforeningsformand.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Ledere, lærere, pædagoger og andre ansatte på skoler og dagtilbud forsøger at få hverdagen til at fungere i en coronapandemi, der byder på forandringer på dagligt niveau med smitteudbrud og hjemsendelser.

Det stresser og presser alle involverede – både ansatte, børn og forældre. Det får nu Aarhus Kommune til sammen med syv parter at sende en opfordring til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om at sørge for større fleksibilitet i dagtilbud og skoler. Det skriver Århus Stiftstidende.

Rådmand for børn- og unge Thomas Medom (SF) er blandt medunderskriverne af henvendelsen.

“Vi står over for et langt sejt træk, og gejsten er af naturlige årsager ikke så høj som i foråret. Det er allerede slidt meget på børn, ansatte og familier. Derfor har vi brug for en fleksibilitet, der giver rum til at arbejde fornuftigt inden for rammerne af den aktuelle corona-situation,” siger Thomas Medom til Århus Stiftstidende, hvor han også peger på en række muligheder, der kunne hjælpe fremadrettet:

“Det handler om, at eleverne skal have et vist antal timer i et skoleår. På grund af hjemsendelser og andre uregelmæssigheder under corona-epidemien mangler nogle elever timer, som vi kan blive nødt til at samle i meget lange skoledage i slutningen af skoleåret. Den situation vil vi undgå,” fortæller Thomas Medom.

Også på dagtilbudsområdet er krisen til at mærke. Det fortæller Lene Syberg, der er formand for Dagtilbudslederforeningen i Aarhus:

“Mangel på vikarer er i sig selv en stor udfordring. Den betyder, at fastansatte med kort varsel må udvise stor fleksibilitet og ændre på arbejdstider. Det er på ingen måder holdbart i længden,” siger Lene Syberg til avisen.

Læs også:
Undersøgelse under corona: Offentlige ledere mærket af stress og overarbejde

 Fagforbundet BUPL har medlemmer, der arbejder i daginstitutioner, klubtilbud og skoler. Herfra siger Marianne Gilbert Nielsen, formand for BUPL i Aarhus:

“De ansatte på børne- og ungeområdet er slidte og maksimalt pressede. De er mentalt pressede efter en lang periode præget af corona, og udsigten til vintermåneder med yderligere omvæltninger er ganske enkelt for overvældende,” siger Marianne Gilbert Nielsen til Århus Stiftstidende.

De otte medunderskrivere af henvendelsen til ministeren er udover Aarhus Kommune, Dagtilbudslederforeningen, BUPL, Skole og Forældre i Aarhus, Aarhus Forældreorganisation, Århus Lærerforening, Aarhus Skolelederforening og Lederforeningen for Ung i Aarhus.