Del artiklen:
Haslev er oprindeligt en gammel landsby, der med anlæggelsen af banen i 1870 udviklede sig hastigt og fik både rådhus, tinghus, butikshandel, teater, håndværksvirksomheder og industri.
Haslev er oprindeligt en gammel landsby, der med anlæggelsen af banen i 1870 udviklede sig hastigt og fik både rådhus, tinghus, butikshandel, teater, håndværksvirksomheder og industri. - Foto: historiskehuse.dk

Haslev løb med sejren i konkurrencen om Danmarks smukkeste stationsby foran nummer to, Bramming, og nummer 3, Odder. Bag førstepladsen ligger en lokal indsats for et særligt kulturmiljø.

Af Lene Vind, [email protected]

6.000 danskere afgav deres stemme i organisationen Historiske Huses konkurrence om Danmarks smukkeste stationsby, og i spidsen for de 10 nominerede byer vandt Haslev i Faxe Kommune. Og det er ingen tilfældighed.

“Det er en indsats, som har stået på i efterhånden nogle år,” siger Tine Jeppesen, afdelingsleder for plan og by i Faxe Kommune.

I 2017 vedtog byrådet en ny lokalplan, som erstattede en række ældre lokalplaner, der ikke længere var tidssvarende. Formålet med den nye lokalplan var at udvikle midtbyen, så mange sikrede et varieret og mangfoldigt område med boliger, erhverv, byliv og stationsbyatmosfære. Og samtidigt skulle der fokus på områdets kulturarvsværdier ved blandt andet at formidle bygningernes historie og byggestile.

“Vi er meget heldige her i Haslev, fordi byen fremstår så harmonisk og homogen i stilarterne historicisme og Bedre byggeskik, og vi så har så mange funktionsbygninger tilbage,” siger Tine Jeppesen.

Nomineringen som Danmarks smukkeste stationsby er derfor ikke overraskende for hende. I forbindelse med borgermøder om den seneste lokalplan, var indtrykket også fra beboerne, at de synes, at det er vigtigt at passe på byen, fordi det er en skøn by.

Baggrunden for kåringen af Haslev

At Historiske Huse valgte stationsbyerne, som emne for den netop afholdte konkurrence forklarer organisationen i en pressemeddelelse. Stationsbyerne er nemlig i særlig grad rige på historiske kulturmiljøer og bygningsarv.

“De har et potentiale både nu og i fremtiden, når det gælder bosætning, beskæftigelse og turisme. Og ikke mindst lokal identitet og stolthed uden for de store byer,” siger Birthe Iuel, direktør for Historiske Huse.

”Blandt mange fine stationsbyer er Haslev en værdig vinder. Den har næsten alle de elementer, der hører stationsbyen til og bebyggelsesstrukturen omkring jernbanen og Jernbanegade fortæller historien om byens udvikling,” siger Birthe Iuel. 

Udover de velbevarede funktionsbygninger i centrum såsom stationen, købmandsgården og posthuset er der også mange fine og velbevarede villaer i sidegaderne. Og vigtig for kåringen er også, at byen har formået at bevare liv og aktivitet i de centrale historiske byrum.

Listen over de nominerede stationsbyer i forhold til placeringen i konkurrencen:
1. Haslev
2. Bramming
3. Odder
4. Skørping
5. Lunderskov
6. Tølløse
7. Aarup
8. Vinderup
9. Sindal
10. Brenderup