Del artiklen:

Otte års fald i antallet af offentligt forsørgede blev vendt til ny stigning allerede i slutningen af 2018. Nu stiger antallet af førtidspensionister kraftigt.

Af Arne Ullum, [email protected]

Det blev fremhævet som et bevis på arbejdsmarkedsreformernes succes, da antallet af offentligt forsørgede ud over SU-modtagere i Danmark for første gang i flere årtier nåede under 700.000 i tredje kvartal 2018. Ikke siden den blæsende højkonjunktur havde så få danskere i den arbejdsdygtige alder forsørget af det offentlige.

Men faldet blev vendt til en svag vækst og nu viser nye tal, at covid-19 har forstærket udviklingen, så der i dag er cirka 75.000 flere offentligt forsørgede end i tredje kvartal 2018. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, skriver NB-Økonomi.

Selvom langt den største del skyldes stigende arbejdsløshed i kølvandet på covid-19, så er der også en stigning på over fem procent i antallet af førtidspensionister og næsten 18 procent i antallet af borgere på sygedagpenge. Det sidste kan dog både være påvirket af covid-19 og et nye datasystem, som i en periode forsinkede indberetningerne.

Ledigheden trækker den største stigning

Hvis man ser på udviklingen i de enkelte ydelser, så er det væksten i forsikrede ledige, som trækker den store vækst. Men i og med at det er drevet af coronakrisen, så er det vigtigere at se på førtidspension og delvist sygedagpenge, hvor er kan være tale om en langtidseffekt.