Del artiklen:
Coronakrisen har sat fuld gang i landets jobcentre. Men antallet, der står på kanten til at falde ud af dagpengesystemet er faktisk faldet siden marts. Det skal dog ses som en naturlig konsekvens af, at man suspenderede anciennitetsoptællingen fra marts til august.
Coronakrisen har sat fuld gang i landets jobcentre. Men antallet, der står på kanten til at falde ud af dagpengesystemet er faktisk faldet siden marts. Det skal dog ses som en naturlig konsekvens af, at man suspenderede anciennitetsoptællingen fra marts til august. - Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

10.000 personer havde i slutningen af august været på dagpenge i mere end halvandet år. Det er færre end før corona, men til gengæld får de sværere ved at finde job. Forstå sammenhængen her.

Af Peter Risager, [email protected]

Under corona har der været et fald i antallet af personer, der har over halvandet års anciennitet på dagpenge. Det betyder dog ikke, at kommunernes beskæftigelsesafdelinger kan ånde lettet op.

Det viser en ny rapport fra AE-rådet under overskriften “10.000 dagpengemodtagere
har brugt mere end halvandet år af dagpengeperioden”.

Kigger man nærmere i rapporten viser det sig, at tallet på 10.000 er lidt lavere, end det var før corona. Til gengæld er der i den anden ende kommet 64.000 nye personer ind i dagpengesystemet fra marts til august, så det er bestemt ikke ensbetydende med, at udfordringerne på beskæftigelsesområdet er blevet mindre.

Faldet i personer med over halvandet års anciennitet er en logisk konsekvens af den coronalovgivning, som man indførte i foråret, hvor man besluttede at suspendere anciennitetstællingen i et halvt år.

Suspensionen betød konkret, at hvis man for eksempel havde 16 måneders anciennitet på dagpenge 1. marts, så ville man stadig have 16 måneders anciennitet 31. august.

Det betyder, at ingen nye personer har kunnet komme ind i gruppen med over halvandet års anciennitet fra marts til august, hvor suspensionen gjaldt. Når der samtidig kan være personer med over halvandet års anciennitet, der er kommet i beskæftigelse, rejste ud af landet, er afgået ved døden eller på anden måde ikke længere havde brug for dagpenge, vil det i sig selv betyde et fald i antallet.

Både godt og dårligt nyt

Det er dog svært at sige, om det faldet i antallet på vej ud af dagpengesystemet betyder, at færre vil falde ud af dagpengesystemet over de næste seks måneder, end man så i perioden op til coronakrisen.

Det er nemlig et betydeligt strammere arbejdsmarked, som de langtidsledige dagpengemodtagere står overfor nu. Selvom det ikke er en del af AE’s analyse, er det også buddet fra Emilie Agner Damm, der som chefanalytiker ved AE-rådet har udarbejdet analysen sammen med senioranalytiker Jes Vilhelmsen:

“Mit bedste bud ville være, at færre (af dem som står til at ryge ud dagpengesystemet, red.) kommer i beskæftigelse i dag, end de gjorde før corona,” siger Emilie Agner Damm.

Hun understreger dog, at det ikke er noget, man hos AE-rådet har kigget nærmere på endnu.

Dermed er billedet på kort sigt, at færre står til at falde ud af dagpengesystemet end tidligere, men at en større andel af de langtidsledige sandsynligvis vil falde ud og vil få sværere ved at komme i beskæftigelse.

Om det samlet resulterer i en stigning eller et fald i antallet af personer, der ender med at ryge ud af dagpengesystemet, vil de kommende måneder vise.

64.000 nye dagpengemodtagere falder først ud i 2022

På lang sigt er billedet, at man med den store stigning i forsikrede ledige på 64.000 personer fra marts til august må forvente, at der i den anden ende venter en større opgave med at få flere dagpengemodtagere i beskæftigelse. 

Lykkes det ikke dagpengemodtagerne at komme i beskæftigelse, vil jobcentrene have god tid til at forberede sig på, at der bliver flere personer, der falder ud af dagpengesystemet.

En person, der er blevet fyret mellem marts og august i år, vil tidligst kunne falde ud af dagpengesystemet 1. september 2022. 

Dertil kommer den ekstra tilføjelse, at Folketinget den 27. oktober stemte et lovforslag igennem om, at personer, som egentlig ville falde ud af dagpengesystemet mellem 1. november i år og 1. november 2021, får to måneder ekstra på dagpengeydelsen.