Del artiklen:
Under coronapandemien er de ældres ensomhed blevet en faktor, der skal gøre noget ved, mener kommune. (Arkiv)
Under coronapandemien er de ældres ensomhed blevet en faktor, der skal gøre noget ved, mener kommune. (Arkiv) - Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

De ældre borgeres ensomhed stiger under pandemien, og det vækker stor bekymring i Aarhus. Kommunen samarbejder derfor med en stribe ældreorganisationer om at skabe aktiviteter i lang tid fremover.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Siden 12. marts har ikke mindst de ældre beboere på plejehjem og i hjemmeplejen oplevet strenge restriktioner i forhold til besøg og sociale aktiviteter.

Og det betyder et stigende antal ensomme ældre. Et antal, der ifølge Aarhus Kommunes målinger, kommer til at stige støt – lige så længe coronapandemien har sit tag i danskerne. Det skriver Århus Stiftstidende.

Kommunen måler jævnligt ensomheden blandt 7.000 ældre i hjemmeplejen, og her peger pilen desværre opad, oplyser kontorchef Maj Morgenstjerne i Strategi og Udvikling under afdelingen for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune:

“Der er ingen tvivl om, at vi står med et kæmpestort problem. Ensomheden blandt ældre er vokset i løbet af corona-epidemien, og på grund af restriktioner, forsamlingsforbud og andre begrænsninger er det udfordrende at skabe de fællesskaber, som er svaret på ensomhed. Det gør situationen ekstra vanskelig,” siger Maj Morgenstjerne til Århus Stiftstidende.

Direktør og forskningsleder ved Ensomme Gamles Værn Christine E. Swane konstaterer, at store dele af det sociale arbejde i dag er sat på pause:

“Omkring to ud af tre projekter er udsat på grund af corona. Dermed mister ældre muligheden for fællesskaber, og ensomheden øges. Udviklingen begyndte allerede i foråret, og den fortsatte epidemi med tilhørende restriktioner forøger risikoen for, at stadig flere ældre føler ensomhed. Det er en alvorlig situation,” siger Christine E. Swane.

Ingen kan regne med, at en kommende vaccine mod covid-19 kommer lige med det samme, så derfor har kommunen indgået samarbejde med blandt andre ældreorganisationer for at få gennemført forskellige aktiviteter, siger sundhed- og omsorgsrådmand Jette Skive (DF) til Århus Stiftstidende:

“Som kommune kan vi ikke løse udfordringen alene, og jeg er glad for, at vi har et rigtig godt samarbejde med de gode kræfter i byen. Men mon ikke vi i fremtiden vil være endnu mere opmærksomme på ensomhed, nu hvor vi på den hårde måde ser, hvad det betyde,” siger Jette Skive til avisen.