Del artiklen:
Der var et rekord højt antal udlån på bibliotekerne og på eReolen i sommerferien 2020.
Der var et rekord højt antal udlån på bibliotekerne og på eReolen i sommerferien 2020. - Foto: Danmarks Statistik

Se her hvilke kommuner, der har flest udlån på biblioteket pr. indbygger. Generelt stiger udlånene via den digitale platform eReolen, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Af Lene Vind, [email protected]

Coronakrisen satte et tydeligt aftryk i statistikken over vores digitale lån på biblioteket med et usædvanligt stort antal lån.  Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik over udlånene fra eReolen, som er bibliotekernes landsdækkende tilbud med e-bøger og lydbøger. Her faldt udlånet fra andet til tredje kvartal. Sammenligner man tallene fra første og tredje kvartal, er udlån fra eReolen dog generelt steget med 6 procent. Det er særligt de 50-59-åriges låneradfærd, der forklarer stigningen. Denne aldersgruppe har lånt 12 procent flere digitale materialer i tredje kvartal sammenlignet med første. Der er en stigning i de fleste aldersgrupper med undtagelse af de 10-19-årige.  Antallet af lånere går den anden vej, her er antallet af lånere faldet med 3 procent, og det  betyder, at færre personer i gennemsnit låner flere materialer.  Allerød har flest udlån Ifølge statistikken lånes der generelt flere materialer på folkebiblioterne i de større danske byer, hvor der er flere indbyggere og flere filialer. 

I København blev der foretaget 490.000 udlån i tredje kvartal, mens der på Samsø blev udlånt 6.300 materialer.

I forhold til indbyggertallet i kommunerne, blev der lånt flest materialer pr. indbygger i Allerød (2,5 udlån), mens der blev lånt færrest i Ikast-Brande (0,7 udlån). Til sammenligning blev der lånt 0,8 materialer pr. indbygger i København og 1,7 materialer pr. indbygger i Samsø kommune.

null

Mange lån i sommerferien  I tredje kvartal blev der i alt foretaget 7,8 mio. udlån af 802.000 lånere på både folkebibliotekerne og eReolen. Det er en stigning sammenlignet med både første og andet kvartal af 2020, hvor der blev foretaget henholdsvis 7,4 og 4,9 mio. udlån. 

Der er et stort antal udlån koncenteret omkring sommerferien. Både mandag den 29. juni og mandag den 6. juli blev der udlånt over 140.000 materialer fra eReolen og folkebibliotekerne. Den 6. juli blev det højeste antal materialer udlånt i de første tre kvartaler af 2020, hvilket er højere end 2. januar og dagen før nedlukningen af folkebibliotekerne i marts.  Se alle tallene fra Danmarks Statistik her.