Del artiklen:
BaggårdTeatret kan spille endnu mere teater for børn i hele regionen, derfor er ni kommuner gået sammen om en henvendelse til Folketinget kulturordførere for at få etableret et regionsteater.
BaggårdTeatret kan spille endnu mere teater for børn i hele regionen, derfor er ni kommuner gået sammen om en henvendelse til Folketinget kulturordførere for at få etableret et regionsteater. - Foto: Baggaardteatret.dk

Bevillingen til det konkursramte Fredercia Teater er eftertragtet og ni fynske kommuner går nu efter sammen at etablere et Regionsteater for Fyn og Øerne, derfor ansøger de om den hjemløse bevilling.

Bevillingen til det konkursramte Fredercia Teater er eftertragtet og ni fynske kommuner går nu efter sammen at etablere et Regionsteater for Fyn og Øerne, derfor ansøger de om den hjemløse bevilling.

Både BaggårdTeatret og ni fynske borgmestre har skrevet til Folketingets kulturordførere og kulturminister Joy Mogensen med et ønske om at BaggårdTeatret, som er egnsteater i Svendborg, får tildelt opgaven som regionalt teater for Fyn og de omliggende øer, og får tildelt status af §5-teater.  Ønsket er især blevet aktuelt, fordi den §5-teaterbevilling, som Fredericia Teater blev tildelt ved årsskiftet 2019/20 sammen med Vendsyssel Teater og Randers Egnsteater er blevet hjemløs, fordi musicalteatret i Fredericia gik konkurs i foråret. Langt til et teater Borgmestrene fra de ni kommuner skriver i deres henvendelse til kulturministeren, at de i forvejen har en fælles egnsteateraftale omkring BaggårdTeatret, men at potentialet og ambitionen er langt større i bestræbelserne på at få scenekunsten længere ud til både by og landområder. Og de mener, at den opgave er et fælles kommunalt/statsligt anliggende og derfor bør BaggårdTeatret tildeles en §5-teaterstatus.  ”Vi er samtidig bekendte med, at der efter Fredericia Teaters beklagelige konkurs, er en budgetteret ledig bevilling på Finansloven. Disse midler bør naturligvis for-blive i nærheden, til fortsat glæde for børn og det brede publikum i Syddanmark,” hedder det i henvendelsen. Intet afgjort endnu Kulturminister Joy Mogensen (S) har svaret på henvendelserne, at det på nuværende tidspunkt ikke er besluttet, om et andet teater eller måske flere teatre skal omfattes af scenekunstlovens § 5 som følge af, at Fredericia Teater er gået konkurs.  ”Kulturministeriet er ved at kortlægge mulighederne, herunder også BaggårdTeatrets ønske om at få status som et teater med regional forpligtelse. Folketingets partier vil blive inddraget i den videre beslutning om anvendelsen af den ledige bevilling,” hedder det i ministerens svar. Og i Fredericia kæmper politikere og borgere videre for at redde det lokale musicalteater, så bevillingen ikke får ny adresse. NB-Kommune har tidligere skrevet om byens opbakning og kamp for at rejse penge til teatret.

Læs artiklen her.