Del artiklen:
Kommunale vagter skal fremover kunne stikke folk en bøde, hvis de smider affald fra sig. Det mener to borgmestre i København. Fotoet er fra hovedstaden, hvor der i sommer var store problemer med henkastet affald og larm til langt ud på natten.
Kommunale vagter skal fremover kunne stikke folk en bøde, hvis de smider affald fra sig. Det mener to borgmestre i København. Fotoet er fra hovedstaden, hvor der i sommer var store problemer med henkastet affald og larm til langt ud på natten. - Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (arkivfoto)

København og nok også andre kommuner vil gerne bruge den nye politiaftales mulighed for at oprette et korps af kommunale ‘tryghedsvagter’. De skal ifølge overborgmester sættes ind mod svinemikler og festaber og kunne udstede bøder.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Den nye politiaftale giver kommunerne mulighed for at oprette et korps af kommunale ‘tryghedsvagter’, der kan hjælpe politiet med at lægge en dæmper på de områder i byen, hvor fest, larm og møg har taget overhånd. København vil gerne oprette et ordenskorps af tryghedsvagter, og flere andre kommuner kan være på vej til at gøre det samme.

Nattelivet i København har både før og under corona-krisen tiltrukket sig uheldig opmærksomhed med larm og skrald i festplagede områder af byen. Særligt sommeren over har grønne områder og havnen været ramt af fester, støj og møg – til stor gene for naboerne. 

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen.

Københavns overborgmester Lars Weiss (S) hilser den nye mulighed velkommen. Men han påpeger, at det er helt afgørende, at de kommunale medarbejdere får lov at udskrive afgifter til dem, der overtræder ordensreglerne ved for eksempel at smide affald i parker og byrum, eller spille høj musik på tidspunkter, hvor det ikke er tilladt.

“København er en fantastisk by, og det er dejligt, når pladser og parker summer af liv. Men særligt i sommer var der for meget larm og affald på byens pladser og i parker, og det sled hårdt på naboerne. Derfor er jeg glad for, at regeringen har lyttet til vores ønske om, at kommunale medarbejdere kan bistå politiet med at holde orden. Men det giver kun rigtig mening, hvis medarbejderne også får mulighed for at stikke en afgift ud til dem, der larmer og sviner”, siger overborgmester Lars Weiss (S).

Læs også:
Regeringen vil lade kommuner få eget vagtværn

I dag er det kun politiet, der kan håndhæve ordensreglementet og udskrive bøder. De nye beføjelser bør ifølge overborgmesteren være på linje med kommunens parkeringsvagter, som i dag kan udskrive p-afgifter ved ulovlig parkering.

Lars Weiss håber, at risikoen for at få en kommunal bøde vil have en præventiv virkning på de værste festaber og svinemikler, og ad den vej lægge en dæmper på festen.

Tidligere har Gentoftes borgmester Hans Toft (K) givet udtryk for, at man også i denne kommune er interesseret i at få et slags kommunalt vagtværn.

“Når politiet efter eget udsagn ikke har ressourcer til at rykke ud så hurtigt, som borgere med rette kan forvente, må der tænkes nyt. Så er tryghed også en opgave for en kommune, og vi må gøre op med det tabu, at kun politiet kan beskæftige sig med borgernes tryghed,” sagde Hans Toft til Berlingske i november.

Håber ordning er på plads til sommeren 2021

Et kommende ordenskorps glæder også Venstres leder i København, beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V):

“Venstre har siden 2017 kæmpet for et kommunalt ordenskorps, der kan sikre mere ro og orden. Så jeg ser det som en stor sejr for københavnernes ve og vel, at det nu er lykkedes. Københavnerne har brug for den ekstra tryghed i samarbejde med det ‘rigtige’ politi. Det har ikke mindst sommerens støj og ballade vist os,” siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Det fremgår af politiaftalen, at kommunen skal bruge godkendte kommunalt ansatte vagter, og at der skal etableres det nødvendige lovgrundlag. De to borgmestre satser på at få vagtordningen på plads til næste sommer. Den nødvendige finansiering vil de sikre til foråret, når politikerne skal forhandle om kommunens såkaldte overførselssag.

Fakta om forhold i hovedstaden

Købehavns parker og byrum reguleres i dag af ordensreglementer, der alene håndhæves af politiet. Sker der overtrædelser, f.eks. høj musik på tidspunkter, der ikke er tilladt, kan politiet udskrive en bøde. Det er kun politiet, der kan udskive bøderne.

Borgmestrene i København ønsker, at kommunens ansatte, ligesom f.eks. p-vagter, skal have mulighed for at udskrive afgifter for overtrædelser af ordensreglementet i parker, byrum og offentligt tilgængelige steder, hvor regler og eventuelle forbud fremgår klart og tydeligt af skiltning.

Med den nye politiaftale får kommunerne mulighed for at anvende vagter, vægtere og eventuelt ny teknologi, der kan supplere politiets arbejde med at opretholde ro og orden. Det er op til den enkelte kommune, om kommunen vil gøre brug af ordningen. En model for forsøgsordningen vil blive præsenteret i første halvdel af 2021.

Kommunen skal anvende godkendte vagt- og sikkerhedsfirmaer eller godkendte kommunalt ansatte vagter. Forsøgsordningen kræver etablering af det nødvendige lovgrundlag.

Københavns Kommune har allerede iværksat en række tiltag for at mindske nattelivets gener:

  • Vagter og natteværter i nattelivet. Der er indsat natteværter i Middelalderbyen, som går i gaderne i nattetimerne i weekenderne for at gå i dialog med festglade unge og voksne. Støjvagter tager sig af støj fra barer, restauranter og udendørs musikarrangementer, og sommeren over har der været indsat gadeplansmedarbejdere målrettet hotspots i byen.

  • Ekstra renhold. Kommunen har afsat 900.000 kroner til ekstra renhold og spuling af festgader i Indre By, samt til mobile toiletter i sommermånederne. Desuden erstattes skraldespandene i Indre By med 120 større skraldespande.

  • Tæt samarbejde med Københavns Politi, der blandt andet har tv-overvågning i Gothersgade og Vestergade og fast patruljerer i Indre By til fods fredag og lørdag fra 22.