Del artiklen:
Julen 2020 ser ud til at blive en travl tid for Ribe og andre danske byer, der har mulighed for at holde årets julemarked åbent til trods for corona og restriktioner.
Julen 2020 ser ud til at blive en travl tid for Ribe og andre danske byer, der har mulighed for at holde årets julemarked åbent til trods for corona og restriktioner. - Foto: Ribe Byferie Resort

Hvert år besøger mange danskere de traditionelle julemarkeder i Sverige og Tyskland, men i år betyder coronarestriktioner, at interessen i stedet er vendt mod danske julebyer og det mærkes f.eks. på antallet af overnatninger i december.

Af Lene Vind, [email protected]

Det er svært ikke at komme i julestemning, når man ser billeder af de julepyntede butiksvinduer i Rudkøbing eller de oplyste gader og stjernen på toppen af Ribe Domkirke, og meget tyder at flere har valgt at besøge de danske julebyer, nu hvor de udenlandske julemarkeder er lukkede. 
I Danmarks ældste by Ribe oplever udbyderne af overnatning en rekordhøj efterspørgsel her i december. Ribe Byferie tolker den store interesse som en erstatning for danskeres rejse sydover grænsen til Tyskland eller over Øresund til Sverige til nabolandenes store julemarkeder. Coronarestriktioner har umuliggjort rejserne og betydet, at f.eks. den tyske by Rostock har aflyst årets julemarked, der er Nordeuropas største, og i Flensborg frygter man 400.000 færre danske besøgende i december. ”I Ribe og hos Ribe Byferie Resort ser vi tydelige tegn på, at mange vælger at besøge Ribe i år. Vi har allerede 25 procent flere bookinger i december 2020 sammenlignet med december 2019. Vores gæster bliver flere overnatninger omkring weekenderne og vi har kun få ledige boliger juleaften, fortæller Heidi Maimburg, direktør hos Ribe Byferie Resort. Julemarked trods restriktioner Mange danske julemarkeder er selvfølgelig også ramt af coronarestriktioner og er blevet aflyst. I Ribe har man taget de nødvendige forholdsregler, så den traditionelle “Peters jul i Ribe” kan gennemføres i nye rammer. Som i andre byer er der gjort noget særligt ud af julebelysning, der er musikalske optrædener udendørs, koncert i Domkirken og så kører julemanden gennem byen på sin hestetrukne slæde. ”Vi må se muligheder i de begrænsninger, som vi oplever i denne tid. Og at opleve en by stå sammen på fornem vis, gør juletiden til noget særligt i år,” siger Heidi Maimburg. 
Smukt dekorerede byer i det sydfynske

Også på Sydfyn oplever de lokale, at der er stor interesse for at besøge gågaderne i de julepyntede provinsbyer.

”Det er min opfattelse, at folk er rigtigt interesserede i de opslag, jeg laver om juleshopping til byerne i Sydfyn. Over 700 personer likede og kommenterede mit opslag om Rudkøbing,” siger Hanne Bourgeat. Hun har bloggen ”Sydfyn for livet”og skriver også om julehygge i f.eks. Ærøskøbing, Rudkøbing og Svendborg på Visitfyns hjemmeside. ”Jeg synes også selv, at det er et helt lille eventyr at tage til Rudkøbing, hvor du skal over to broer og en dæmning, og hvor du kan købe varer, som du normalt ikke ser i den her del af landet.”

Butikkerne i de sydfynske byer har gjort deres til, at gæsterne bliver tiltrukket af julestemningen.
Butikkerne i de sydfynske byer har gjort deres til, at gæsterne bliver tiltrukket af julestemningen.

De besøgende værdsætter ifølge Hanne Bourgeat, at de forretningsdrivende har lagt et kæmpe arbejde i at dekorere butikkerne og vælge et helt særligt sortiment, som man ikke ser på de traditionelle julemarkeder. Og så mener hun, at Rudkøbing ligner en by, som burde være med i en julekalender. Og her i december har Rudkøbing i øvrigt skiftet navn til ”Julekøbing”.